Slobodno vreme
Turistički vodič
Mistika na dva Timoka
27.09.2007. 15:00
Izvor: Politika
Mistika na dva Timoka
Zaječar je središte Timočke krajine, centar regiona sa izuzetno raznolikom i bogatom turističkom ponudom. Arheološki lokaliteti, istorijski spomenici, manastiri, banje, jezera, reke, pećine... čine Timočku krajinu naročito interesantnim krajem. Prirodne lepote i neiscrpne mogućnosti doživljavanja nečeg novog, često i mističnog, odvajkada su privlačile putnike sa svih strana sveta.
Kao naselje, Zaječar se prvi put pominje u turskom popisu iz 1466. godine. Teritorija opštine je omeđena obroncima Deli Jovana, Stare planine, Lasovačke planine, Tupižnice, Ježevice i Velikog krša. Simbol Zaječara su dve reke, dva Timoka (Crni i Beli) i park-šuma Kraljevica koja predstavlja pluća grada.
U ovaj grad se dolazi i zbog kulturno-zabavnih manifestacija („Dani Zorana Radmilovića”, „Gitarijada”, „Hajduk-Veljkovi dani”, „Sabor frulaša”, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad”, Letnja filozofska škola „Feliks Romulijana”...). U mnogobrojnim zaječarskim restoranima i kafićima mogu da se probaju specijaliteti ovog kraja, a posebno je interesantna „Turska vodenica”, restoran u centru grada kojim gazduje Turistička organizacija Zaječara.
Narodni muzej Zaječara sa stalnom arheološkom i etnološkom postavkom, Radul begov čardak, sa galerijom starog Zaječara, omiljeno sastajalište mladih, Zadužbina i memorijal „Nikola Pašić”, manastir Suvodol iz 14. veka, manastir Sv. apostola Petra i Pavla iz srednjeg veka, Gamzigradska banja i pre svega antički lokalitet Feliks Romulijana čine bogatstvo turističke ponude Zaječara.
U okolini Zaječara su Griliško, Rgotsko i jezero Savinac, gde leti može da se kupa, ali i da se peca, kampuje ili jednostavno uživa u prirodi. Planinski obronci, bogati listopadnim šumama, predstavljaju utočište za lovce, a mnogobrojne rečice, potoci i jezera za ljubitelje ribolova.
Smeštaj može da se pronađe u hotelima „Srbija”, „Konj”, „Grinka M” i u motelu „Salaš” na obali Savinca, a u Gamzigradskoj banji u hotelu „Kastrum” i u turističkom naselju „Romulijana”.
Gamzigradska banja, udaljena desetak kilometara od Zaječara, leži na obali Crnog Timoka, na prirodnim izvorima termomineralne vode (sa dubine od 303 metra, temperature 42 stepena Celzijusa).
– U Specijalnoj bolnici „Gamzigrad” obavlja se rehabilitacija, prevencija i lečenje oboljenja krvnih sudova, limfnog sistema, različitih oblika reumatizma, neuroloških i ginekoloških oboljenja, a posebna pažnja se poklanja deci, poremećajima rasta i držanja, kao i nasleđenim bolestima, paralizi i drugo – kaže dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice. Sportisti, pre svega fudbaleri, ovde imaju idealne uslove za pripreme. Banja je lepo uređena, sa šetalištima, kupalištima, zelenilom i cvećem i predstavlja miran kutak za lečenje, odmor, rekreaciju i sport.
Feliks Romulijana, kasnoantički lokalitet (3-4. vek n. e.), nalazi se u blizini Zaječara. To je rezidencija imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimilijana. Ime je dobila po njegovoj majci Romuli. Prostire se na 6,5 hektara, opasana je odbrambenim sistemom koji čini 20 kula unutar kojih se nalaze carska palata, atrijum, terme, višebojni podni mozaici, skulpture i predmeti od granita. Lokalitet je pod zaštitom Uneska.