Slobodno vreme
Turistički vodič
Od Hanibala do Ratova zvezda
01.10.2007. 12:00
Izvor: Politika
Od Hanibala do Ratova zvezda
Zašto šest miliona turista godišnje poseti Tunis – zemlju raznolike kulture i fascinantne prošlosti
Lepota najmanje, kažu i najprivlačnije, zemlje Magreba, ali i severne Afrike – Tunisa nije samo u bogatstvu prirode, mora, zlatnih peščanih plaža, južne pustinje, oaza iz snova, nepreglednih maslinjaka, šuma eukaliptusa i uzgajališta palmi već i u raznolikosti hiljadugodišnje istorije i kulture. Vladavina desetine naroda, od ujedinjenja beduinskih plemena, osnivanja religije i države velikog proroka Muhameda, Feničana, Rimljana, Vizantije, Turaka, Arapa, Francuza po otkrivenim, ali i neotkrivenim nalazištima predstavlja vredne spomenike svetske istorije.
Više od šest miliona turista godišnje poseti Tunis, zemlju živopisne tradicije i bogate, raznolike kulture. Od drugog po veličini (posle rimskog) koloseuma El Džem, muzeja Bardo (najveća svetska kolekcija rimskih mozaika), velike džamije u Keruanu, manastira u Susu, drevne Kartagine – grada velikog vojskovođe Hanibala, vizantijskih crkava i rimskih termalnih banja, do uzbudljivih izleta u Saharu, oaza i najmodernijih hotela. Mnogo je prelepih krajeva, interesantnih spomenika, prirodnih lepota za samo jednu posetu ovoj fascinantnoj zemlji gde će vas osvojiti otvoreni, gostoljubivi, veseli ljudi, tradicionalno tolerantni.
Tunis je moderna država uz razvijeniji sever od pustinjskog juga, sa uglavnom dobrim putevima, udobnim klimatizovanim prevozom, dobrim zdravstvenim uslugama, uz odličnu mobilnu telefoniju i druge komunikacije. Suprotnost kontinentalnih – ruralnih delova zemlje, pretežno usmerenih ka stočarstvu, gajenju maslina, urmi i starim zanatima, u odnosu na velelepne hotele i turistički razvijeni pojas obala uz Sredozemno more ne izaziva podozrivost kod turiste već interesovanje za raznolikost i specifičan kolorit koji i najbolje odslikava Tunis kao sjajnu turističku destinaciju.
Usmerenost ka turizmu je potpuna pa su hoteli oko Susa i Hamameta ili bisera – Port el Kantauija, ekskluzivne marine i zona luksuznih vila, mesta gde svoje goste dovodi Nekst trevel. Nekst konglomerat agencija samo iz jugoistočne Evrope dovodi godišnje sto hiljada turista u Tunis i tako usredsređen na ovo tržište daje kvalitet više. Ne zna se da li je taj kvalitet u izboru hotela u pitoresknim delovima obale ili pak u izuzetnim izletima uz obrazovane vodiče koji drže pažnju svojih gostiju po dva-tri dana neprekidno (izlet u Saharu). U ovom delu Tunisa besprekorno održavani parkovi ukomponovani sa sistemima bazena direktno su povezani sa sjajno održavanim plažama za hotelske goste.
„Tunis-er” prevozi turiste od Beograda do međunarodnog aerodroma Monastir udobnim letom za manje od dva sata. Sa toplim avio-menijem po izboru, od kojih su mnoge svetske kompanije odustale na štetu svojih putnika, ljubaznim stjuardesama, kao i završetkom leta uz konjak, tuniska vina i urme, ovo putovanje dobija posebnu draž. Predusretljivost se u ovoj zemlji oseti na svakom koraku od tradicionalnog suka (trgovačke četvrti) i najuže uličice u njemu uz poziv na čaj ili kapusan (mala kafa), neizbežnog cenkanje za svaki ma i najmanji komad robe kao neodvojivi deo ovdašnje kulture trgovine.
Tunis ćete doživeti u pravim bojama samo uz dozu Sahare, jahanje kamila, vožnju džipovima po trasama Pariz-Dakar relija, priče starog Valida – Berbera, o čaju sa Lukom Skajvokerom, Dartom Vejderom, režiserom Džordžom Lukasom u vreme snimanja „Ratova zvezda” u regionu Šot el Garsa ili tu na obodu Sahare uživanje u bazenima luksuznog hotela – oaze Kebili. Šetati uz miris začina, ekstrakta parfema, mirisnih ulja i tek štavljene kože kroz drevne uličice Susa, Tunisa, Sidi Bou Saida, Duza neprocenjivo je iskustvo, ali sve to pokazati onima koji tamo nisu išli postaje prava misija jer lepotu treba podeliti sa nekim. „Nekst trevel” je to upakovao turistički savršeno, lepo i zašećereno, ali upravo zato će vam se i svideti.