Slobodno vreme
Turistički vodič
Smederevo, srednjovekovna prestonica
05.10.2007. 12:00
Izvor: Politika
Smederevo, srednjovekovna prestonica
Smederevo je drevni srpski grad burne prošlosti i bogate sadašnjosti, čuvenih vinograda, bogate turističke ponude i središte podunavskog regiona. Srednjovekovna prestonica Đurđa Brankovića leži na desnoj obali Dunava.
Smederevski grad podigao je Đurađ Branković 1430. godine. Izgradnja tvrđave bila je toliko mukotrpna da su Đurađ Branković, a posebno njegova žena Jerina postali sinonimi za surovost. Danas je tvrđava jedna od najočuvanijih iz tog perioda i najveća turistička atrakcija Smedereva.
Pored Smederevske tvrđave, atrakcija je i Vila Obrenovića na Plavincu, nekadašnja letnja rezidencija ove srpske vladarske porodice. Posebno je velelepan dvorski park rađen po načelima renesanse i baroka.
Uz pratnju stručnih vodiča, obavezno treba prošetati gradom i upoznati kulturno-istorijsko nasleđe i staro gradsko jezgro, odmoriti se ispod Karađorđevog duda, čija se starost procenjuje na 300 godina.
Ljubitelji reke mogu da uživaju u krstarenju Dunavom, obilasku Smederevske ade, uz pratnju turističkog vodiča i uz priče i legende koje stvaraju smederevski pisci i pesnici. Ovde nije nemoguće da i na vrbi rodi grožđe. Loza se uvija oko vrbe, pa tako nekako ispadne. Ribariti se može na Dunavu i Moravi, uz pomoć vodiča koji će odvesti ribolovce do atraktivnih mesta gde je moguć dobar ulov. U okolini Smedereva je moguć lov na sitnu divljač.
Ovde postoje i idealni uslovi za održavanje seminara, simpozijuma, naučnih skupova, ali i za pripreme sportista i za uživanje na vodi, naročito u letnjim mesecima.
Najveći broj turista dolazi u ovaj grad u vreme tradicionalnih manifestacija. Najpoznatija je „Smederevska jesen” koja je ove godine održana po 120. put. Tu su i „Nušićevi dani”, „Smederevsko kulturno leto”, „Smederevska pesnička jesen”, „Zlatne ruke”, „Zlatni kotlić”, Likovna kolonija grafike i druge.
Od kulinarskih specijaliteta obavezno treba probati smederevsku štrudlu, šaran u paradajzu, češket, čorbu od raštika i džiger čorbu, salatu od cvekle i rena. Grožđe i vino su obavezni.