Slobodno vreme
Turistički vodič
Magistrala Acadia - Mejn SAD
08.10.2007. 12:00
Izvor: B92
Magistrala Acadia - Mejn SAD
Francuski jastog za večeru i prilika da budete među prvima koji su videli jutarnje sunce u Americi samo su neki od razloga da magistrala Acadia Byway u američkoj državi Mejn bude sledeća na spisku vaših destinacija.
Da bi uživanje bilo potpuno računajte da ćete na ovu skoro 60 km dugu maršrutu potrošiti najmanje 4 sata. Naravno, mogli biste bez problema da se zadržite i ičitavu nedelju – da odsednete u gradiću Bar Harbor i da odatle odlazite na pešačenja ili vožnju automobilom, u potrazi za jastozima ili jedrenjem.
Američki Sekretarijat za transport je stavio Acadia Byway na listu sporednih puteva sa izuzetno zanimljivim pejzažima. Acadia Byway počinje nekoliko kilometara južno od Trentona, prelaskom mosta na ostrvo Mount Desert Island.
Krivudavi put ide preko granitnih vrhova do ribarskih sela, i gustih starih šuma pored obale, i obilazi Nacionalni park Acadia (jedini nacionalni park na severoistoku Amerike) i planinu Cadillac.
Turisti često u čudu primećuju kako je obala države Mejn na sličan način razuđena kao i obala Kalifornije. Ipak, ova oblast svakako ima sopstvenu draž.
Oko 12 milja jugoistočno od Trentona naići ćete na Bar Harbor – glavno selo na ostrvu Desert Island i polaznu tačku za obilazak Nacionalnog parka Acadia. Najlogičnije je da se smestite upravo ovde, jer je ponuda velika i raznovrsna – od jeftinih bungalova do luksuznih hotela.
Tokom letnjih meseci gužve su nešto veće, ali to nikako ne može da se poredi sa gomilama turista u velikim metropolama.
Os sredine 19. veka do 1930ih, Bar Harbor je bio omiljeno mesto za odmor bogatih porodica kao što su Rokfelerovi, Karnegijevi, i Vanderbiltovi.
Na pešačkoj distanci do centra grada je hotel evropskog stila Ledgelawn Inn, gde možete odsesti u apartmanu koji je nekada bio trpezarija. Upravo u toj prostoriji zabavljale su se ličnosti poput Predsednika Williama Tafta, Kenedijevi, i Pulicerovi. Ova ogromna "vikendica" sagrađena je 1904, i okružena javorovom i hrastovom šumom.
Znatno jeftiniji Bar Harbor Motel nalazi se na samom glavnom putu, oko kilometar i po od centra grada i blizu ulaza u park. Ima bazen i senovitu livadu idealnu za bacanje frizbija posle celodnevnog sedenja u autu.
Veče je trenutak kada čari Bar Harbora dolaze do izražaja. Specijalitet regiona su jastozi – onih sa tvrdim oklopom ima preko cele godine, a sa mekim samo od jula do septembra, kada im je sezona. Ovi drugi poznati su po mekšem mesu.
Stewman's Lobster Pound je autentični restoran na dokovima u kojem se služe jastozi, sveže izvučeni iz slane vode u kojoj se čuvaju živi sve dok ih mušterija ne naruči. Ako ste za mirniju varijantu, probajte Galyn's Restaurant iznad same luke, gde se klasična morska hrana, ali i šnicle, služe u zgradi koja datira iz 1890ih.
Kalorije nagomilane puterom s belim lukom možete potrošiti šetnjom po gradu, i obilaskom butika, galerija, i pitoresknih sporednih ulica. O istoriji američkih starosedelaca ovog regiona možete se informisati u Abbe Museum, a o istoriji lovljenja jastoga i o njihovom mrešćenju u Mount Desert Oceanarium.
Spremni ste da ponovo izađete na džadu? Krenite južno od Ben Harbora i obiđite 27 milja dug deo puta Acadia Byway koji se zove "Park Loop Road". Ovaj deo puta obilazi istočno ostrvo Desert Island i planinu Cadillac Mountain, a zatim seče nacionalni park.
Cadillac Mountain je najviša planina na Istočnoj Obali severno do Rio de Žaneira, i ako pripadate grupi onih koji su spremni da se po mrklom mraku uzveru na vrh, bićete prva osoba u Americi koja je tog dana videla izlazak sunca.
Na oko 20 minuta od Bar Harbora naići ćete na Jordan Pond. U ovom glečerskom jezeru okolne planine se odslikavaju toliko realistično da nećete moći da poverujete sopstvenim očima.
Restoran Jordan Pond House je lokalna atrakcija. Osnovan je početkom 1870ih kao obična krčma, ali ga je kasnije kupio Džon D. Rokfeler i poklonio nacionalnom parku. Poznat je po princes krofnama i popodnevnom čaju.
Južno odatle su Wildwood Stables gde možete iznajmiti fijaker i provozati se čuvenom fijakerskom stazom. Ovo je još jedan od Rokfelerovih poklona – put prekriven šljunkom, povremeno povezan granitnim mostovima, dug je preko 50 milja. Rezervisan je samo za fijaker, tako da je pristup zabranjen automobilima, pešacima, hajkerima, pa čak i langlauferima u zimskim mesecima.
U povratku ka Bar Harboru, napravite pauzu kod vidikovca Otter Cliffs. Sa 30 metara visokih roze granitnih litica puca pogled od kojeg zastaje dah, a mnogi kažu da je jedan od najimpresivniji u Americi. Ovo mesto je posebno omiljeno među ljubiteljima ekstremnog alpinizma, koji dolaze iz čitavog sveta da bi visili na konopcu u sred jedinstvenog okruženja.
Nastavite ka severu do Thunder Hole gde možete čuti tzv. obalski pljesak – u uskim granitnim pećinama na obali se za vreme plime sudaraju vazduh i voda koji emituju zvuk nalik grmljavini. Talasi često prskaju i do 10 metara u vis, tako da pazite da se ne ukvasite.
I za kraj, savršeno mesto za piknik nalazi se odmah severno – plaža Sand Beach u obliku polumeseca, sa peskom punim slomljenih školjki. U vodu ulaze samo najhrabriji, jer u letnjim mesecima temperatura mora retko prelazi 13 stepeni.