Slobodno vreme
Turistički vodič
Paket aranžmani kultnih železnica
22.10.2007. 16:00
Izvor: B92
Paket aranžmani kultnih železnica
Avion, brod, auto – sve su to sjajna prevozna sredstva. Ali ako zaista želite da shvatite kuda idete i gde stižete umesto da se samo materijalizujete na novoj destinaciji, uzmite voz. Posmatrajte kako se od tačke A do tačke B menja pejzaž, priroda i ljudi, i iskusite to u realnom vremenu. Predstavljamo paket aranžmane na nekoliko kultnih železničkih linija.
Južna Afrika: Pretorija – Durban
Poznat kao "pokretni hotel sa 5 zvezdica", Blue Train je toliko komforan da nadimak nije nikakvo preterivanje. Put traje dva dana i dve noći, a u aranžman je uključen i dvodnevni smeštaj u hotelu Zimbali Lodge u Durbanu, gde se možete da igrate golf, izležavate se u džakuziju, i uživate u pejzažu. Druga varijatna je pansion Bakubung Game Lodge, u okviru kojeg profesionalni rendžeri i trekeri organizuju safari izlete i lov na divljač.
Dve noći u spavaćim kolima, sa dvokrevetnom privatnom kabinom i kupatilom, i dve noći u dvokrevetnoj sobi u hotelu Zimbali ili Bakubung Game Lodge košta oko 1,000 USD.

Orient Express
Da li postoji putnik kojeg ne podiđu žmarci pri samoj pomisli na gradove u kojima su rođene evropske imperije? Put traje šest dana/pet noći, a voz prolazi kroz izuzetno zanimljiv pejzaž. Moguće je uplatiti "paket aranžman" koji uključuje i ture sa vodičem u Istanbulu, Bukureštu, Budimpešti, Beču, i Veneciji. Putuje se spavaćim kolima u privatnim kabinama, i to u originalnim i restauriranim vagonima iz 1920ih. S obzirom da je reč o već antičkim vagonima, mnoge pogodnosti savremenog života kao što je npr. tuš, nisu dostupne – svaka kabina ima lavabo sa toplom i hladnom vodom.

The Ghan
The Ghan je nekada bio poznat kao "The Afghan Express", zbog prašnjave u suve australijske unutrašnjosti koja je nekoga podsećala na Avganistan. The Ghan prolazi kroz srce australijskog kontinenta, kroz ogromna poljoprivredna polja, australijski outback, i tropske džungle.
Glavne atrakcije su prolazak Adelaide, izlazak i zalazak sunca kod stene Uluru (Ayers Rock), Alice Springs, i poseta farmi kamila.
Komplet cena za tri dana i dve noći po osobi iznosi $2,295. Voz ima privatne kabine u spavaćim kolima, vagon restoran, i vagona-foaje. Vozna karta bez ležaja je $555.

Cuzco-Machu Picchu
Paket Magic of Peru kompanije PeruRail je jedan od najlepših načina da otkrijete drevnu zemlju Inka. Put traje sedam noći, tokom kojih luksuzni voz Hiram Bingham prolazi kroz područja nedostupna drugim prevoznim sredstvima – penje se uz okomite planine, spušta u Svetu dolinu, prolazi pored jezera Titikaka i živopisnih sela u podnožju Anda, i na kraju stiže u gradić Aguas Calientes, ispod samog Machu Picchu. U aranžman je uključen obilazak Machu Micchu i prestonice Lime, kao i ručak u privatnoj kući u Mirafloresu.
Aranžman u kupeima za dve osobe košta $4,948 po osobi. U cenu je uračunat pansion i spavanje u dobrim hotelima, od kojih jedan u sobama ima sistem za obogaćivanje vazduha kiseonikom kako bi se putnici lakše aklimatizovali na veliku nadmorsku visinu.

Palace on Wheels
New Delhi-Jaipur-Jaisalmer-Jodhpur-Agra-Bharatpur
Tokom sedmodnevnog puta proći ćete kroz jedne od najlepših gradova i predela u Indiji. Aranžman obuhvata obilazak Radžastana (popularno nazvanog Pink City), Palate vetrova, Tvrđave Amber, i palata bliznakinja Jag Niwas i Jag Mandir koje izgledaju kao da se uzdižu iz plave vode jezera Pichhola. Opcija je i poseta Nacionalnom parku Keoladeo Ghana i Tadž Mahalu.
Četrnaest bogato dekorisanih vagona ovog fantastičnog voza nazvani su po bivšim državama Rajputa, a ukrašeni u su u duhu nekadašnjih indijskih vladara. U svim vagonima postoji klima uređaj, kabine u spavaćim kolima imaju privatna kupatila sa tušem. Dvokrevetna kabina je $2,065 po osobi.