Slobodno vreme
Turistički vodič
Zima može da počne
24.10.2007. 12:00
Izvor: Politika
Zima može da počne
Zaljubljenici u zimske sportove imaće priliku da uživaju u bogatoj ponudi najprestižnijih centara Evrope, ali i onih u Srbiji, koja se ove godine već pripremila za doček gostiju, pre svega stranaca koji uglavnom unapred razmišljaju o odmorima.
Iako zima, bar ona kalendarska, još nije stigla, Kontiki je pripremio raznovrsnu turističku ponudu za ljubitelje snega i skijanja. Prodaja aranžmana je počela, a u agenciji ističu da u ponudi imaju najpoznatije ski-centre u zemlji i regionu:
– Po običaju, mnogi su zainteresovani za Kopaonik. Izdvojio bih apartmane u „Konacima” gde cena sedmodnevnog najma za dve osobe iznosi 19.600 dinara. One koji žele nešto luksuznije, obradovaće ponuda za hotel „Grand”. Cena sedmodnevnog boravka na bazi polupansiona iznosi 21.700 dinara po osobi. Povoljne cene su i na Tari. U hotelu „Beli bor” sedam punih pansiona košta 14.900 dinara. „Omorika” je nešto skuplja. Cena sedmodnevnog aranžmana na bazi polupansiona iznosi 15.700 dinara – ističe Nenad Tomić, zadužen za „buking”.
Od ski-destinacija u okruženju naš sagovornik preporučuje Jahorinu zbog povoljnih cena, dobrih staza i ukusne hrane:
– Cena sedmodnevnog aranžmana na bazi polupansiona u hotelu „Bistrica” iznosi 280 evra!
Kontiki u ponudi ima i Crnu Goru. Onima koji ne mogu bez luksuza Nenad Tomić predlaže Kolašin i hotel „Bjanka” sa četiri zvezdice, gde boravak na bazi sedam noćenja sa doručkom košta 510 evra. Za porodice preporučuje povoljniji aranžman na Durmitoru gde cena sedmodnevnog najma za četiri osobe u dobro opremljenim vilama iznosi 420 evra.
Agencija nudi i bogat izbor hotela u poznatim bugarskim ski-centrima Borovec i Banjsko.
– Puno naših turista odlazi u Bugarsku na skijanje. One koji žele na zimovanje u Borovec obradovaće mogućnost da po promotivnoj ceni od 245 evra na bazi sedam polupansiona borave u luksuznom novootvorenom hotelu „Janakijev” sa četiri zvezdice. Naravno, imamo i jeftinije predloge. Na primer, sedmodnevni boravak (polupansion) u hotelu „Lion” košta 199 evra. Slično je i u Banjskom. U hotelu „Elinor” (tri zvezdice) sedam noćenja sa doručkom košta 155 evra, a mogu da se doplate ručak i večera što iznosi šest evra dnevno. U novom hotelu „Banjsko spa”, sa četiri zvezdice i izuzetnim sadržajima, promotivna cena za sedmodnevni boravak na bazi polupansiona iznosi 265 evra.
U Kontikiju podsećaju da je viza za Bugarsku besplatna i da je oni obezbeđuju za one koji putuju sa njima, kao i da organizuju i autobuski prevoz po ceni od 50 evra.
Džoli trevel je prvi naš turoperator koja je objavio kompletnu ponudu za zimu. Centri u Austriji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Sloveniji će i ove godine obradovati naše skijaše.
– Vodili smo računa o potrebama savremenog turiste i ponudili centre koji, pored vrhunske usluge, imaju i bogate prateće programe – kaže Jasmina Končar, direktor marketinga. – Imali smo u vidu i to da su zimski odmori, uglavnom, porodična varijanta pa smo se opredelili za one koji imaju posebnu ponudu za mališane, od ski-obuke do dečjih vrtića. Džoli nudi hotele koji nisu skupi, ali treba imati u vidu i prevoz, vizu, ishranu. Za sedam noćenja u Austriji potrebno je izdvojiti od 87 evra (Bad Klajnkirhajm, Sent Osvald i Cel am se), u Bugarskoj od 89 evra (Borovec i Bansko), od 100 evra u Sloveniji (Kranjska gora) i od 120 evra u Francuskoj (Šamoni) i Italiji (Kortina d’Ampeco, Madona di Kampiljo, Val Gardena). Imamo i kompletne aranžmane na bazi polupansiona: na primer u Austriji za hotel od tri zvezdice treba izdvojiti od 295 evra, u Bugarskoj (Borovec) od 135 evra itd. Zainteresovanima predlažem da dođu u neku od naših poslovnica da se dogovorimo – kaže Jasmina Končar.
U Jugotursu su rešili da za ovu zimsku sezonu ne menjaju cene tako da, na primer, dnevni najam dvokrevetnog apartmana u „Konacima” iznosi od 800 do 4.500 dinara, u zavisnosti od perioda u kome se boravi; za polupansion (dnevno, po osobi) u dvokrevetnoj sobi u hotelu „Grand” treba izdvojiti od 3.500 dinara, a za najam dvokrevetnog apartmana od 4.100 dinara, rekao nam je Rade Katovac, iz Jugotursa.