Slobodno vreme
Turistički vodič
Jesen u Londonu
09.11.2007. 12:00
Izvor: Press
Jesen u Londonu
U engleskoj prestonici očekuju vas trka stogodišnjaka, kineski vojnici od terakote, fudbalske strasti a, po želji, i jahanje na metli
London će u novembru biti pozornica nekoliko koncerata, izložbi, vatrometa, rasprodaja dizajnerske odeće i trke stogodišnjaka. Predlažemo rezervaciju karata u "Britiš ervejzu" po ceni već od 70 evra u jednom pravcu (takse nisu uključene u cenu).
Jedan od najinteresantnijih događaja jeste godišnja trka oldtajmera od Londona do Brajtona, na stazi dugačkoj 64 milje. Trka će se odvijati od 2. do 4. novembra, a mogu da učestvuju samo automobili stariji od 1904. godine, za koje se može primetiti da su preteča kabrioleta jer nemaju krov.

"Britiš ervejz" naručio 36 novih aviona
Britanska avio-kompanija "Britiš ervejz" naručila je 12 "Erbasovih" aviona "A380" i 24 "boinga 787". Svi novi avioni će imati "rols-rojs" motore, a biće isporučeni između 2010. i 2014. godine. Nove letelice zameniće stare, a "erbas A380" koristiće se za povećanje kapaciteta na važnijim rutama, dok će "boing 787" leteti na novim rutama i povećati frekventnost postojećih. Prednost novih modela su ekološka prihvatljivost i tiši rad motora.
U Britanskom muzeju je pak otvorena izložba čuvenih vojnika od terakote prvog kineskog cara Kuin Ši Huanga, koji je na presto dospeo sa samo 13 godina. U carevoj grobnici u Sijanu pronađeno je 6.000 vojnika i njihovih konja, savršeno očuvanih, iako su bili pod zemljom više od 2.000 godina.
Kako Englezi ne mogu da zamisle svoj život bez fudbala i navijanja, ni oktobar neće biti bez velikih događanja, te će se 27. oktobra na stadionu "Stamford bridž" susresti Čelzi i Mančester siti u okviru Premijer lige. Stadionska vrata biće otvorena već od tri po podne.
Noć veštica se na Zapadu tradicionalno proslavlja 31. oktobra, a kostimi su obavezni. Specijalna ponuda, čak i za veštice opremljene metlom, jeste noćna vožnja čuvenim "Londonskim okom" (London eye).
Internacionalni "Londonski džez festival" održava se svake godine na više lokacija u gradu. Ove godine trajaće od 16. do 25. novembra. Na festivalu se svake godine prošetaju mnogobrojne zvezde iz šou-biznisa i svi oni koji bi to hteli da budu.
"Britiš ervejz" leti iz Beograda do Londona pet puta nedeljno zimi, i to ponedeljkom, sredom, petkom, subotom i nedeljom u 12.50. U London se stiže u 14.50 po lokalnom vremenu. Ostalo je stvar jesenjeg raspoloženja.