Slobodno vreme
Turistički vodič
Manaus
19.11.2007. 12:00
Izvor: Press
Manaus
Usred Amazonije rodio se "zlatni grad" zahvaljujući kaučuku, njegov pad inspirisao je Markesa za "Sto godina samoće", a onda ga je u život povratio turizam
U srcu Amazonije krajem 19. veka živeo je grad zlata, čedo i buduća žrtva industrijskih zakona. Kad su Portugalci osnovali 1669. godine Manaus, bila je to selendra usred prašume i tako se živelo sledećih 200 godina. A onda se dogodio kaučuk i Manaus je postao središte sveta za njegovu proizvodnju. Ovaj grad je obezbeđivao 99 odsto svetskih potreba za prirodnom gumom, i u roku od nekoliko godina u Manausu je živelo pola miliona ljudi.
Evropski pustolovi hrle u Amazon, pare pljušte na sve strane, uvodi se struja, gasovodi, bogati Evropljani šalju veš na pranje u maticu Evropu, jer im ne odgovara brazilski način ispiranja košulja. Opera Teatro Amazonas navodno je imala svodove od zlata i bila je najlepša na svetu, a u njoj su gostovala sva svetska imena. Rio je za Manaus bio palanka.
Do Manausa možete stići u sopstvenom aranžmanu avionom "Britiš ervejza" Beograd - London - Rio de Žaneiro (oko 780 evra), a onda lokalnim letom brazilskom aviokompanijom "Varig" od Ria preko Sao Paola do Manausa (190 evra). Put traje oko osam sati.
o se opredelite za organizovano putovanje, agencija "Kon Tiki" organizuje 25. januara veliku brazilsku turu od 16 dana s posetom Amazoniji i Riu, a jedan dan je posvećen Manausu.
Onda je početak 20. veka doneo novu industrijsku revoluciju i usmrtio Manaus, grad snova u prašumi. Pronađena je sintetička zamena za gumu i kaučuk, kao sirovina, postaje nepotreban. Evropljani odlaze, trgovina zamire, a nekoliko godina kasnije Manaus postaje najopasnije mesto na svetu s ogromnom stopom kriminala i, naravno bede. Zlatni ukrasi su pokradeni, bandere iščupane i grad je utonuo u mrak sirotinje. Čak se smatra da je Manaus inspirisao Markesa da napiše "Sto godina samoće".
Danas Manaus ima oko dva miliona stanovnika i prestonica je države Amazonas na severozapadu Brazila. Bio je van svih svetskih dešavanja i pouka svetu kako je lako propasti. A sve to je trajalo do pre nekoliko godina, kad je svet potpuno poludeo za egzotičnim turizmom. Pošto se Manaus nalazi na ušću reke Rio Negro u Amazon, luka i blizina prašume privlači mnoštvo turista koji krstare brodovima ili putevima koji vode do šuma. U samoj okolini grada već caruju divlje životinje (čuvena šuma majmuna), jer je Manaus jedan od najizolovanijih gradova u svetu, dostupan kopnom samo preko dva autoputa, a gradu je najlakše prići rekom ili vazduhom.
Grad u srcu prašume opet je postao centar svetskih dešavanja, od filmskih i džez festivala, opere, teatra do poznatog "Boi Manausa", koji se obično održava oko 24. oktobra, kada grad slavi godišnjicu postojanja igrajući uz boi bumba muziku.
Manaus slovi i za bescarinsku zonu, mada jeftinoću ne treba uzeti zdravo za gotovo. Ono što ćete sigurno pronaći jeste dobar provod. Na oko 18 km od grada nalazi se plaža Ponta Negra, čuvena po noćnom životu. Na samom kraju Ponta Negre nalazi se luksuzni hotel, mala, ali impresivna zoo i orhideja zelena kuća, kao i zaštićeno drveće i plaže koje su otvorene za javnu posetu.
Iza Manausa, poslednje stanice civilizacije u brazilskoj Amazoniji, počinje svet divljih zveri i indijanskih plemena. A tamo nema industrijskih principa.