Slobodno vreme
Turistički vodič
Krug po Salzburgu
21.11.2007. 12:00
Izvor: B92
Krug po Salzburgu
Salzburg, nekadašnja keltska naseobina nazvana po brojnim rudnicima soli, prestonica je klasične muzike večno obeležena nenadmašnim Mozartovim talentom. Ušuškan ispod brda Mönchsberg na granici Austrije i Nemačke, grad sa 150 000 stanovnika očarava brojne posetioce prebogatim kulturnim nasleđem, brojnim umetničkim festivalima i blistavom arhitekturom.
Izdaleka, panorama lepog gradića asocira na novogodišnje čarolije i ispunjenje želja koje se zamišljaju u ponoć. Slika živopisnog Salzburga sa divovskom tvrđavom na vrhu brda, još iz busa deluje kao scenografija zimske bajke. Prešavši most na reci Salzah, stižemo na levu obalu gde je pešačka zona baroknog centra, operisanog od čuda trećeg milenijuma.
Na malom trgu Rathaus, divimo se starovremenskoj arhitekturi i harmoniji prošlosti koja isijava iz svakog ćoška. Glatke fasade boje kajsije i stakla prodavnica okićeni su zimzelenim novogodišnjim vencima. Prošavši izlog sa perverzno primamljivim kolačima, skrećemo desno u Getreidegasse, najpoznatiju gradsku ulicu. Paralelna sa šetalištem pored reke, provučena je između dva reda zbijenih zgradica sa uskim prozorima i balkonima. U prizemlju svake su markirani butici, šljašteće parfimerije, autentične kafane i prodavnice instrumenata. Natpisi od kovanog gvožđa iznad svakog lokala, doprinose retro ambijentu. U jarko žutoj kući br. 9 rođen je Genije Lično, čiji je 250. rođendan slavljen čitave godine. Na ovoj adresi danas je muzej, jedan u nizu objekata brendiranih njegovim imenom. Pored mišljenja da je Salzburg Mozarta nedostojno tretirao, postoji i druga strana koja tvrdi da katolička crkva nije sputavala Genija, nego je njemu svaka sloboda, osim apsolutne, bila nedovoljna. Priznat kako dolikuje tek posle bedne smrti, s godinama sve više eksploatisan, danas su njegovo ime i lik neizbežni u najrazličitijim prilikama – od slatkiša i suvenira do naziva kafića i koktela. Neotporni na ovu turističku opsesiju, uskoro i sami postajemo umazani čokoladom Mozart kugli.
Na kraju ljupke i prometne ulice je kamena stara kuća, Spielzeug muzej. Suprotno od kazaljke na satu je ulica koja ide duž samog podnožja brda. Na horizontu se nazire gigantska kupola gradske katedrale visoke 71m, odmah ispod tvrđave Festung Hochensalzburg. Nagovešten izdaleka, prizor impresivne rano-barokne katedrale, izbliza je veličanstven! Prednja fasada pokrivena je planinskim mermerom, bogato dekorisanim statuama i grbovima, a troje bronzanih vrata nazvana su po Ljubavi, Veri i Nadi. Sa obe strane su kule-zvonici, iza kojih dominira kupola oksidirano-zelene boje. Velelepna katedrala nastala na mestu keltskog žrtvenika, izgorela pa nanovo izgrađena i proširena, prva je građevina ovog stila severno od Alpa. Simbol moći i nezavisnosti salzburških nadbiskupa, ona je i mesto Mozartovog krštenja i institucija za koju je Vunderkind pisao brojna duhovna dela, dok su bili u ljubavi.
S Kapitol trga put nas dalje vodi ka Festung-u. Plativši 10 € , prolazimo kroz mini – muzej i stižemo na lansirnu platformu staklene žičare! Svemirska kapsula nas brzinom svetlosti transportuje na vrh! Vrisak jedne od Japanki sa kojima se guramo na 1m², osvešćuje me za treptaj oka potreban za let!
Našavši se, iznenađeni, na silnom utvrđenju, sa leve strane ostavljamo drvene barake pretvorene u komercijalne kafane. Sa jednog od platoa prepoznajemo reprezentativnu panoramu sa turističkih sajtova. Uživam u slici načičkanih kućica umivenog gradića po čijoj sredini je krivina reke, a na horizontu obronci alpskih brda. U samom podnožju su ruralne kuće okružene kvadratima zemlje sa ogolelim krošnjama. Crne kule na desnom kraju bedema deluju kao tornjevi ukletog zamka. Osmatračka izdvojenost budi iskren smiraj, na trenutak očišćen od žamora brojnih turista.
Hiljudugodišnji, nikad osvojeni Hochensalzburg je najočuvanija tvrđava Centralne Evrope, čije zidine sadrže kompleks turističkih atrakcija, muzeje, kraljevske apartmane, sobu za inkvizicijsko ispitivanje... Utvrđenja nose istorijski naboj, priče o sukobima i strastima; ovo kombinuje energiju pozornice prošlosti sa modernijim tekovinama. Iako naklonjena divljim varijantama, Festung je podjednako fascinantan sa nezamenljivim pogledom na nestvarni gradić, koji uliva sazvučje Volfgangovih sonata u žile...
Po spuštanju u grad, nabasavamo na novogodišnju oazu sa klizalištem u centru i štandovima sa hranom, sakrivenim u grane okićenih jelki. Drugari podležu čarima dečjih radosti i smeju se padajući po ledenoj ploči. Mi žene preskačemo zimske čarolije i stacioniramo se za pult, grejući se čajem od cimeta i vaflom. Čekamo da se naši dečaci izigraju, okrepe wurst kobasicama, pa da nastavimo...
Vrativši se u Getreidegasse, probijamo se kroz mravinjak prolaznika u šopingu; sa strane su brojni romantični prolazi koji vode do unutrašnjih dvorišta. Sedamo u prvi poluprazan kafić s namerom da se odmorimo posle višesatne šetnje... Ali u tome ne uspevamo! Šanker Turčin, čudno namigujući, ubrzo izaziva našu zbunjenost! U želji da nas impresionira, ponosno pušta kompilaciju srpskog folka! Prvo izaziva smeh pa, bez namere da prestane, i naš ubrzan pokret dalje. Iskapivši wiesse bier, bežimo od groteskne situacije praćeni zvucima domaćeg zla, uz konstataciju da se Mozart prevrće u grobu!
Odustavši od tradicionalnih mesta, ženski deo ekipe odlazi u fancy kafić Republic. Enterijer je moderan, odlično rešen kontrastom tamnih zidova i svetlog nameštaja. Međutim, bledunjava lica lokalnih žitelja nisu baš inspirativna. Pravimo se Austrijanke i polako ispijamo caffe melange. Posle kraćeg poziranja, vraćamo se drugarima u pivnicu. Opuštena atmosfera, veliki drveni stolovi i klupe, gust duvanski dim i veseli gosti ipak su nam bliži, pa uskoro obema rukama pridržavamo džinovske krigle i spremamo se za nastavak kruga po Salzburgu... koji ćemo verovatno prevaliti puzeći...

Kako do Salzburga
Bus: Postoje redovne linije sa glavne autobuske stanice u Beogradu. Polasci su sredom, četvrtkom i nedeljom, cena karte u jednom smeru je 4080 dinara; cena povratne karte je 6500 dinara, ponedeljkom i petkom
Voz Beograd - Beč u jednom smeru košta 70 -105 €.
Avio - karta do Salzburga košta oko 255 € bez taksi.
Avio - karta do Beča košta od 100 do 150 € bez taksi.
Sa bečkog aerodroma saobraća voz CAT do centralne železničke stanice Wien Mitte, na svakih 16 minuta; cena karte je 8 €. Sa te stanice moguće je stići vozom do Salzburga.
Ili od Wien Mitte metroom U3 do Westbahnhoff-a. Karte za Salzburg su od 22 do 45 € .

Hosteli i low budget hoteli
Youth and Family Guesthouse Salzburg - Hostelling International - Josef Preis Allee 18; centar, Kvart Nonntal sa pogledom na tvrđavu, 5 minuta hoda od starog grada.
Od 18,30 € za višekrevetnu sobu, do 32 € za dvokrevetnu s kupatilom, po osobi po noći. Doručak i posteljina, internet, café/bar.
YoHo (International Youth Hotel Salzburg) - Paracelsusstraße 9, blizu železničke stanice.
Od 17 € za osmokrevetnu sobu do 29 € za jednokrevetnu, po osobi po noći. Sobe su sa i bez kupatila.
Eduard Heinrich Haus - Hostelling International - Eduard-Heinrich-Straße 2, u parku.
Sa HI Assosiation karticom - od 16,45 € za šestokrevetnu sobu, do 24,45 € za dvokrevetnu sobu sa kupatilom, po osobi po noći. Uračunat doručak.
Junge Hotels Aigen - Hostelling International - Haunspergstrasse 27, blizu železničke stanice.
Sa HI Assosiation karticom - od 16,45 € za šestokrevetnu sobu do 24,45 € za dvokrevetnu sobu, po osobu po noći. Sve sobe imaju kupatilo.
Gasthaus Hinterbrühl - Schanzlgasse 12, centar grada; rustičan ambijent, odlična kuhinja. Kupatilo na spratu.
Od 37 €-70 € (bez doručka) do 42 €-85 € (sa doručkom)..
Hotel-Pension Adlerhof - Elisabethstrasse 25, blizu železničke stanice.
Od 48€-120€ van sezone do 59€-140€ u sezoni.

Restorani
Neke nazive jela nećete naći u rečniku, zato pitajte pre nego što naručite, da ne dobijete krvavicu ili kravlje bubrege.
Heisse Kiste - na početku Linzergasse. Dobra brza hrana (pomfrit -1,5 do 2€, wurst kobasica oko 2€, burgeri oko 3€, schnitzel oko 4, 5€).
Raschhofer, Alpenstrasse. Tradicionalna kuhinja, služe odličan Kaiserschmnarrn – palačinka isečena na rezance, sa suvim grožđem, kompotom od različitog voća (šljiva, jagoda, jabuka), karamelom I prah šećerom.
Wilder Mann - Getreidegasse. Tradicionalna austrijska kuhinja.
Augustiner Bräustübl – bus stanica Landeskrankenhaus. Pivnica sa domaćim pivom i prodavnice sa hranom. Možete poneti i svoju hranu (ali ne i piće!)
Stiegl Keller – ispod tvrđave. Podrum u brdu, služi tradicionalnu hranu i poznato Stiegl pivo direktnpo iz bureta.
Zirkel Wirt - Papagenoplatz, Stari grad. Ukusna tradicionalna i internacionana kuhinja, vegetarijanska, dobro pivo, prijatna atmosfera.
Hangar 7 – specijalno mesto sa vrhunskom kuhinjom i sjajan bar u blizini aerodroma Pivnice
Stiegl Brauwelt - Bräuhausstrasse 9, bus stanica Bräuhausstrasse na liniji 1. Domaće Stiegl pivo.
Shamrock Irish pub - Rudolfskai 12. Guinness pivo, nemačka i austrijska piva, vikendom živa muzika i prijatna atmosfera. Popularno među brojnim studentima, krcato vikendom.
Denkmal - Hellbrunner Strasse, blizu stanice Justizgebäude. Privatan klub, pitajte šankera koliko ste mu dužni za privremeno članstvo.(ili se napravite ludi, prim.aut.) Malo mesto, opuštena atmosfera, popularno među studentima, ponekad živa muzika.