Slobodno vreme
Turistički vodič
Cirih: radom do idealnog života
23.11.2007. 12:00
Izvor: Politika
Cirih: radom do idealnog života
Grad prepun luksuznih i uglancanih automobila, ali i neukusno odevenih žena. Bitan je standard, a ne izgled! Cene u radnjama, uglavnom, niže od beogradskih
Ukoliko imate rođake ili prijatelje u Cirihu, iskoristite priliku da posetite grad koji mnogi, ne bez razloga, smatraju najboljim za život. Iako nije prestonica, predstavlja pravu sliku Švajcarske. Čist, lep i dobro organizovan, Cirih je veoma značajan ne samo za bankarstvo i finansije već i za turizam. Švajcarska je mala zemlja, površine 41.288 kvadratnih kilometara koja ima odličan geografski položaj. Na severu se graniči sa Nemačkom, na jugu sa Italijom, na zapadu sa Francuskom, a na istoku sa Austrijom.
Prvi utisak koji se stekne o Cirihu, najvećem gradu Švajcarske (365.000 stanovnika) jeste da je izuzetno čist. Arhitektura je, po ugledu na severne susede Nemce, u gotskom stilu. Zgrade su strogo pravilnog oblika sa urednim i dobro održavanim fasadama.
Dok šetate ulicama osećate se kao da hodate po novcu jer je većina trezora najvećih svetskih banaka smeštena baš u podzemlju ovog grada. Cirih je centar međunarodnog finansijskog života, a njegova berza je odavno na dobrom glasu. Na ulici možete videti i luksuzne automobile, ali njihova brzina u gradskoj vožnji ne prelazi 40 kilometara na sat! Zaustavljanje na pešačkom prelazu ne treba ni pominjati. Vozač prikoči čim primeti da pešak namerava da pređe ulicu. Garaža izgleda kao salon automobila. Svi su čisti i dobro izglancani.
Jedino iznenađenje za ljude sa naših prostora predstavljaju neukusno obučene žene sa užasnim frizurama koje izlaze iz skupih i brzih limuzina. Čudo je još veće ako znate da uglavnom stanuju u vilama sa dva ili više bazena. Očigledno da dame iz Cirih ne obraćaju pažnju na izgled. Njima je, kao i muškarcima iz ovog grada, najvažniji standard. Do njega se ovde ne stiže ni brzo ni lako. Radi se mnogo. Švajcarcima, a time i građanima Ciriha, to je normalno. Čak i deca imaju obaveze od malena da bi stekli radne navike. Subota i nedelja su dani za opuštanje. Sredovečni se preko vikenda odmaraju za sledeću radnu nedelju ili odlaze do jezera koje je najlepši prirodni ukras Ciriha, a mladi, obično „skoknu” do Milana, Pariza, Beča, Azurne obale ili negde dalje. Standard im to dopušta. Novac nije problem. Švajcarci su ponosni na svoj franak i ne pada im na pamet da ga zamene evrom.
Ako se nađete u Cirihu nikako nemojte propustiti da vidite zgradu opere, muzej, Bogorodičinu crkvu, katedralu, stari drveni most koji je dva puta goreo... Naravno, treba da obiđete i glavnu ulicu Banhofštrase u kojoj se nalaze luksuzne radnje najpoznatijih robnih marki kao što su Kartije, Šanel i drugi. Izbor je veliki, a cene u mnogim prodavnicama niže nego u Beogradu. Ima najraznovrsnije robe, kao i usko specijalizovanih radnji gde, na primer, možete da kupite poklone kakve ste zamislili ili nešto za kućnog ljubimca kojih je u ovom gradu puno.
Ukoliko obilazeći grad ogladnite, moraćete da svratite u restoran. U Cirihu se ne može jesti na brzinu, fastfud ne postoji! Pije se puno mleka, izuzetno kvalitetnog. Švajcarski su ponosni i na sir koji je, takođe, odličan i, naravno, svoju zanosnu čokoladu. Sladokuscima predlažemo da obavezno probaju kafu sa ukusom pralina. Idealan spoj jedinstvenog ukusa i mirisa dugo ostaje u sećanju, kao i slika lepog, skladnog i urednog Ciriha.