Slobodno vreme
Turistički vodič
Doček na skijanju
03.12.2007. 12:00
Izvor: Politika
Doček na skijanju
Interesovanje za „Deda Mraz putovanja” veliko, a sedam dana pred doček aranžmane prodaje euforija, a ne izbor
Naši ljudi se za novogodišnje slavlje odlučuju u tri talasa, a to i određuje ponudu „Deda Mraz putovanja”. Prvi su obično oni koji se odluče za interkontinentalne proslave. Drugi talas čine putnici za velike gradove Evrope ili Mediterana, koji to, zbog viznog režima, rešavaju negde u ovo doba.
Treći talas, kažu i najzanimljiviji agencijama, kreće u poslednjih sedam dana pred Novu godinu. Adrenalin tada naglo raste, a za to su često zaslužni okolina, rođaci, prijatelji, koji su„bombardovani” ponudama novogodišnjeg slavlja u romantično osvetljenim planinskim kućicama okruženim jelama prekrivenim snegom. Istraživanja kažu da ovoj slici sa stranica štampe ne može da odoli čak 50 odsto onih koji bi negde da putuju za doček. Usled novogodišnje euforije kočnice popuštaju i važno je samo ne ostati kod kuće.
Tada se prvo rasprodaju planine, kaže Branka Karadžić iz Kontikija. Doček na planini, uz sneg i zimske sportove, i dalje je kod nas ne samo želja već pomalo i stvar prestiža. Tu su potom Bled, Bohinj, Rogaška Slatina, a u Terme Čatež se isplati otići po specijalnoj ponudi i posle proslave Nove godine po ceni od 200 evra za četiri polupansiona uz besplatno korišćenje svih sadržaja spa centra. Hotel „Palas” u Petrovcu na moru, uz gostovanje Severine i Ane Bekute, ili Gorana Karana za reprizu novogodišnje noći, košta za sedam dana 429 evra.
Sneg na Borovecu za doček Deda-Mraza košta 275 evra – osam noćenja sa doručkom, uz doplatu za svečanu večeru od 40 evra i prevoz od 50 evra. U luksuznom „Kempinskom” za sedam noćenja uz doručak treba izdvojiti 790 evra i doplatu za doček Nove godine od 140 evra. Za Kopaonik i Jahorinu nemojte ni da pitate jer su u Kontikiju prodali sve novogodišnje aranžmane; ima još malo mesta u Ohridu i Strugi, ali i u našim banjama, Niškoj i Vrnjačkoj.
Argus, pored Banskog i Boroveca i jeftinih apartmana „Jagoda” i „Malina”, koji za Novu godinu mogu da se iznajme za 169 evra, ima u ponudi i hotel sa četiri zvezdice „Samokov” za 425 evra; zatim Jahorinu, pa Zlatibor i Divčibare, od domaćih destinacija za poslednji čas. Aleksandar Vučković kaže da se sve ostale varijante, kao što su Ohrid, Budimpešta ili Istanbul, uvek dobro prodaju, a pogotovu zemlje za koje nije potrebna viza – Tunis, Kuba, Egipat, jer daju mogućnost kasne odluke da bi se zadovoljio adrenalinski slavljenički talas koji se uvek pojavi kao cunami pred samu Novu godinu.
Jasmina Končar iz Džoli trevela misli da nema romantičnije Nove godine od dočeka na ulicama „Večnog grada” – Rima (hotel „Nacional” 599 evra) ili grada umetnosti i ljubavi kakav je Pariz, sa hotelima kod opere, galerije Lafajet ili Trijumfalne kapije (šest dana od 695 evra). Ponuda je izuzetna i za Prag autobusom (šest dana), od 299 do avionskih 490 evra. U ponudi snega i planina tu su Kopaonik (hotel „Dijamant”), Jahorina i ekskluzivni centri u Austriji – Badklajnkirhen, Kicbil, Cel am Ze, ili u Italiji Val Gardena, Madona di Kampiljo ili Livinjo, i Kranjska gora uz najam apartmana za sedam noćenja već od 136 evra – zaista privlačna ponuda.
Top turs izdvaja planine u Bugarskoj i skijaške centre Borovec i Banjsko. Biljana Radulović, vlasnik agencije, podseća na pomalo zaboravljeno Pamporovo odakle je i započela ekspanzija zimskog turizma naših komšija. Tako hoteli sa tri i četiri zvezdice u Pamporovu, kolevci bugarskog skijaškog turizma, za osam dana koštaju od 325 do 400 evra, ili apartmani „Maunti rezidens” – Banjsko 215 evra.
Mirko Bauk iz Odeona kaže da je po njegovom ukusu Nova godina na snegu, kraj ognjišta i još boljeg društva: izdvaja Kranjsku goru i doček u najboljim hotelima ove destinacije – „Kompas” i „Lariks” gde sedam polupansiona košta 645 evra, uz doplatu za svečanu večeru od 80 evra; za sedam polupansiona u hotelu „Bistrica” na Jahorini, prepunoj snega, treba izdvojiti 385 evra i 52 evra doplate za svečanu večeru, a hotel „Putnik” na Kopaoniku uz istu uslugu košta 22.785 dinara i 3.000 dinara doplate za doček.