Slobodno vreme
Turistički vodič
Šamoni za džet-set
07.12.2007. 12:00
Izvor: Politika
Šamoni za džet-set
Ovaj gradić u Francuskim Alpima jedan je od najposećenijih i najopremljenijih zimskih centara na svetu
Francuska ima nekoliko stotina vrhova viših od 3.000 metara, a Francuzi su ozbiljno shvatili njihov značaj u ubiranju prihoda i zato su najzanimljivija pretvorili u turističke destinacije par ekselans. Tamo gde je bilo moguće, skijališta su opremljena ski-liftovima, ali to nije bio imperativ jer se mislilo i na zabavu i rekreaciju koje su sastavni deo zimskog odmora. Ogromne površine francuskih skijališta omogućavaju svim ljubiteljima skijanja, bili oni odlični ili nešto manje spretni, da se nađu na nekoj od staza. Takav način razmišljanja o skijalištima kao mestima za svakog ko voli ovaj zimski sport samo je odraz dobro osmišljene ponude za sve ljubitelje skijanja, ali pre svega za mondenski svet koji ovde dolazi sa svih strana da bi uživao u privlačnosti boravka na snegu.
Skijališta Francuske uživaju ugled u svetu jer su dobro opremljena za kvalitetan odmor, rekreaciju i zabavu.
Zbog velikih visina na kojima se nalaze i obilja snega, sezona skijanja traje skoro cele godine, a upućeni kažu da je najlepši doživljaj skijanje u martu, kada je i sezona na vrhuncu.
Na skijama se, naravno, ne može boraviti neprekidno, pa su osmišljeni i drugi sadržaji tako da je turistima na raspolaganju zabava na više načina: zatvoreni bazeni, sportske dvorane i hale, igraonice sa video igrama, fliperima i slično, kasina, bioskopske dvorane i obilje restorana sa specijalitetima čuvene francuske kuhinje i još čuvenijih vina.
Francuski Alpi su stekli reputaciju zbog osmišljenosti boravka na snegu, ali i zbog mnogo nacionalnih parkova i jezera u podnožjima planina, a ponajviše zahvaljujući evropskim vrhovima, na čelu sa Mon Blanom, koji mnogi zovu i krovom Evrope.
Jedan od najposećenijih i najopremljenijih zimskih centara na svetu je Šamoni. Posetiocima je podjednako atraktivan i zimi i leti. Zimi zbog skijanja, leti zbog čistog vazduha i mnogih mogućnosti rekreacije i razonode.
Puni naziv centra je, zapravo, Šamoni – Mon Blan, ali se rasprostranio naziv Šamoni i označava sam gradić sa dolinom, a podrazumeva i okolna skijališta.
Pripada oblasti Gornja Savoja, u istočnoj Francuskoj, blizu tromeđe sa Švajcarskom i Italijom, jugoistočno od Lemanskog jezera i Ženeve, od koje ga deli oko sat i četvrt vožnje automobilom.
Inače, nije na odmet podsetiti da su se prve zimske olimpijske igre održale baš ovde, u Šamoniju, 1924. godine.