Slobodno vreme
Turistički vodič
Iznad oblaka
09.01.2009. 12:00
Izvor: Press
Iznad oblaka
Teško je i pretpostaviti o čemu je razmišljao Josif Pančić, slavni prirodnjak i veliki naučnik, kada se prvi put popeo na najviši vrh Kopaonika i pogledom obuhvatio pola Srbije.
Možda se baš tada prisetio da je prirodi trebalo sedamdesetak miliona godina da izvaja ovaj čudesni greben, da ga omeđi Jošanicom, Rasinom, Ibrom, Toplicom i Labom, da ga prošara najlepšim šumama, pašnjacima i proplancima i da stvori sve ono što ga i danas čini tako jedinstvenim i skoro neponovljivim.
„Gnezdo oblaka doista je prekrasan kraj Srbije, planina na kojoj sam uvek nešto novo video i vazda joj se divio. I nije čudno što bih baš ovde poželeo da ostanem do kraja života, pa čak i posle njega", govorio je Pančić. I zaista, mnogo godina kasnije, želja će mu se ispuniti, a večnu kuću prvog predsednika SANU i danas možemo videti na zaravni koja podseća na veliku školjku.

Planina s blagom
Kopaonik je bez sumnje jedan od najlepših skijaških centara u Evropi, ali i mnogo više od toga. Reč je, zapravo, o najvećoj planini centralne Srbije, višoj od 2.000 metara i dugoj osamdesetak kilometara.
Gužva... Od ove sezone više se ne ostavlja depozit za ski-pas
Ime je dobio po obilju rude koja se vekovima kopala iz njegovih nedara, a danas se njegovo blago, umesto pijukom, ponajviše upija očima. Sem brojnih reka i drugih vodotokova, priroda je podgorinu ovog gorostasa ukrasila i obiljem lekovitih i termalnih izvora.
Pored Vrnjačke, Mataruške i Sijarinske banje, na samim obroncima Kopaonika su i Jošanička, Lukovska i Kuršumlijska banja. Ipak, najveća vrednost ove visoravni je klima.
Hladni i teži vazduh kreće se okolnim dolinama i kotlinama, pa se najveći deo visoravni uglavnom „odmara" na suncu. Kažu da je više od 200 sunčanih dana tokom godine, a kada se tome doda i podatak da je najmanje četiri meseca prekriven snegom, razumljivo je zašto predstavlja omiljenu destinaciju ljubitelja skijanja, sankanja i drugih zimskih čarolija.

Nacionalni park
Kopaonik je, međutim, i prava katedra istorije na otvorenom, s obzirom na to da je okružen pravim bastionom srpske srednjovekovne državnosti. Vekovima su se ovde sudarale vere, vojske i običaji, mešale kultura i arhitektura, primali su se raznovrsni uticaji, najpre vizantijski, a potom i turski.
Stefan Nemanja je nad koritom istoimene reke najpre podigao Studenicu, a posle njega su se ređali i srpski neimari i srpske zadužbine - Žiča, Sopoćani, Zvečan, tvrđava Maglič...
Razumljivo je zašto Kopaonik tokom cele godine pohode i ljubitelji prošlosti, ali i oni koji više uživaju u nekim novim, savremenim tehnologijama. Zbog svoje izuzetne lepote, bogatstva flore i faune i drugih vrednosti, Kopaonik je 1981. godine proglašen Nacionalnim parkom i jedan je od četiri takva u Srbiji.

Apartmani „Džoli Kop"
Svi koji žele da svoj odmor provedu na Kopaoniku moći će to da učine uživajući u novim apartmanima agencije „Džoli travel". Ova turistička agencija pripremila je kompleks „Džoli Kop" u okviru kojeg su dve vile sa 24 apartmana. „Džoli Kop" se nalazi u naselju Treska, šest kilometara od turističkog centra „Sunčani vrhovi".
Zimska sezona se zahuktava... Sve staze uskoro spremne
Vila „Jelica" ima tri deluks sobe, pet deluks apartmana i četiri deluks mezoneta.
Sve sobe imaju kupatilo, mini-kuhinju, frižider, LCD televizor i terasu. Vila „Valentina" ima podjednak broj apartmana, a u svom sastavu ima i mini spa-centar, sa saunom i đakuzijem. Spa-centar mogu koristiti i gosti „Jelica".
Cena aranžmana (sedmodnevno noćenje) s doručkom u „Džoli kopu" kreće se od 28.500 u trokrevetnoj sobi, do 49.500 dinara po osobi u deluks apartmanu i mezonetu. Ove cene se odnose na januar, dok će se krajem sezone najam kretati od 16.500 do 29.500 dinara. Putnici koji pri uplati aranžmana za „Džoli Kop" uplate i školu skijanja dobijaju 10 odsto popusta.