Slobodno vreme
Turistički vodič
Top destinacije u 2009.
21.01.2009. 12:00
Izvor: Biynis novine
Top destinacije u 2009.
Za one koji su uprkos ekonomskoj krizi i sledeće godine ušteđevinu planirali da potroše na putovanja, jedan od najpoznatijih turističkih izdavača "DK Ajvitnes Trevl" sastavio je listu gradova koje bi 2009. svakako valjalo posetiti. Budući da su listu sastavili autori popularnih vodiča "DK Top 10", odabrani gradovi bez sumnje će biti pravi turistički hit.
Buenos Aires
Argentinska metropola i prestonica tanga zanimljiva je u svako doba godine. Međutim, u februaru će u starom lučkom delu grada La Boka, ne tako davno poznatom kao siromašno i opasno naselje, biti otvorena raskošna izložba francuskog majstora Marsela Duhampa. Izložba umetnika koji je, po mnogima, promenio tok nadrealizma biće postavljena u galeriji "Fundación Proa". Još jedan lučki deo grada Puerto Madero na proleće bi trebalo da dobije prvu građevinu londonskog studija "Fosters & Partners", inače projektanata najimpozantnijih građevina u Dubaiju. Rezidencijalni objekti biće i središte nove kulturne četvrti, koja bi trebalo da procveta do 2010. kada Argentina obeležava dva veka nezavisnosti.

Vilnius
Glavni i najveći grad Litvanije 2009. će postati i evropski grad kulture. Laskavu titulu organizatori žele da opravdaju sa čak 120 kulturnih projekata i više od 900 raznih događanja tokom cele godine. Među glavne događaje ubrajaju se sajam knjiga u februaru, festival uličnih muzičara u martu, letnje kulturne večeri, dok se kao posebna atrakcija najavljuje festival svetla LUX, koji će gradske ulice osvetliti u hladnim zimskim noćima.

Gdanjsk
Grad brodogradilišta, iz kojeg je osamdesetih potekao antirežimski pokret Solidarnost, sve se više okreće turizmu, pa se očekuje da će 2009. po broju posetilaca dostići najposećeniji poljski Krakov. Staro gradsko jezgro puno je novih hotela, restorana i prodavnica. Osim toga, do Gdanjska je uspostavljeno više avionskih veza iz mnogih delova Evrope, pa bi taj grad trebalo da postane nova turistička oaza Baltika.

Kejptan
Budući da će jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike 2010. udomiti svetsko fudbalsko prvenstvo, 2009. je idealna za posetu Kejptaunu svima koje zanima taj deo sveta, a po svaku cenu žele da izbegnu fudbalsku groznicu. U najstarijem kolonijalnom gradu na jugu Afrike Holanđani su prvo naselje podigli još sredinom 17. veka, a ime je dobio po obližnjem Rtu dobre nade. Evropski doseljenici tu su se nastanili s domorodačkim plemenima, brojnim Indijcima, došljacima s Madagaskara i iz jugoistočne Azije. Najlepši je leti, od decembra do februara, i u proleće, koje u tom delu sveta traje od septembra do novembra.

Fes
Pošto je krajem 2008. dobio direktnu vezu s londonskim Getvikom, odakle poleću gotovo sve "lou kost" kompanije, marokanski Fes počeo je da otima goste dotadašnjoj turističkoj meki Marakešu. Inače, reč je o najstarijem marokanskom kraljevskom gradu i verskom središtu, sagrađenom još u devetom veku. Brojne džamije, najstariji univerzitet, ali i uličice u kojima i danas na starinski način obrađuju kožu i ćilime, posetiocima pružaju priliku da Maroko upoznaju na najbolji mogući način i upiju njegovu duhovnu i kulturnu suštinu.

Vašington
Američka prestonica drugačija je nego pre. Razlog nisu samo novouređeni delovi, nego i "nova krv" u Beloj kući od koje mnogi očekuju korenite političke promene. Na inauguraciji novog predsednika Baraka Obame 20. januara očekuje se više miliona ljudi, što će ujedno biti i najbrojnija poseta tom gradu do sada. Period posle toga biće idealan za posetioce koji dolaze prvi put i žele da se upoznaju sa znamenitostima kojih u tom gradu ima na svakom koraku.

Beč
Austrijska metropola idealna je za sve ljubitelje umetnosti, posebno klasične muzike u čijim se vrhunskim izvođenjima može uživati tokom cele godine. Špica zimske sezone svakako je bečki Operski bal zakazan za 19. februar. Za manje novca može se uživati u gradskom festivalu Vijener Festvohen sredinom maja. Gosti iz celog sveta tada mogu da uživaju u operama, koncertima, predstavama i muzičkim performansima, a do kraja avgusta u parku Šenbrun prikazuju se Mocartove opere.

Kopenhagen
Sa 12 Mišelinovih zvezdica 2008. (što je više od Beča, Rima ili Madrida) glavni grad Danske postao je odredište za turiste istančanog osećaja za stil i gurmanske vrednosti. Glavnom gradu Danske u tome pomaže i niz novih butika, restorana i modernih minimalistički dizajniranih hotela. Kopenhagen se može pohvaliti i svojom zelenom orijentacijom, a nedavno je postao i prvi svetski "Bajk siti", s obzirom na to da bicikl kao prevozno sredstvo koristi čak 36 odsto stanovnika.