Slobodno vreme
Turistički vodič
Kopaonik: kompletan ski vodič
26.01.2009. 12:00
Izvor: B92
Kopaonik: kompletan ski vodič
Žičare su unapređene skoro na svim najvažnijim početnim stanicama: Karaman Grebenu i Centru. Drvene dvosedežnice zamenjene su četvorosedežnicama sa kožnim sedištima; i pristup stazama je dosta promenjen zbog telematskog učitavanja ski pasa.
Srbija nema svoje more ali ima planinu, Kopaonik. Iako se radi o zemlji koja raspolaže prostranim planinskim terenom, Kopaonik je definitivno najpopularnije, najposećenije i najprikladnije, malatene jedino pravo mesto za skijanje u Srbiji.
Kao takvo, u periodu od kraja decembra pa sve do sredine marta stanovništvo Srbije od Subotice, Novog Sada, Beograda preko Niša i Leskovca neizbežno emigrira u planinske predele ove raške oblasti.
Ukoliko imate problema da ugovorite s prijateljima gde ćete na more ove godine, po pitanju planine i skijanja nema greške:i bez dogovora svi ljubitelji skijanja srešće se u redu na žičari, kafiću na stazi ili holu hotela Kopaonika.
Kopaonik, kao i generalno planinski predeli zimi nude potpuno nesvakidašnje i jedinstveno opuštanje gde ćete na jednom mestu skijati, sresti prijatelje, provesti se i možda najbitnije nadisati, barem na par dana, čistog vazduha.
Ukoliko nemate auto, raška planina je na dohvat ruke i autobusom: Lasta, čiji komfor, čistoću i toplinu moramo da naglasimo, iz Beograda vodi dva puta dnevno na Kopaonik. Svakog dana sa glavne autobuske stanice u Beogradu Lasta kreće u 5.45 i u 8.45 a polasci sa Kopaonika su isto tako dva puta dnevo u 13.30 i u 17.15.
Ukoliko krenete u 8.45 iz Beograda na Kopaoniku ste već u 13.00; naravno u slučju vejavice i vremenskih nepogoda put do planine je neizbežno duži.
Ukoliko želite da iskoristite svaki trenutak na skijanje onda je i najbitnije istaći da žičare na Kopu rade od 09.00 do 16.00, dakle ukoliko dolazite autobusom od 09.45 teško da ćete uspeti da iskoristite taj prvi dan za skijanje.
Cena lastine karte u jednom pravcu iznosi 1.140,00 dinara dok je povratna 1.790,00 dinara. Povratna karta za studente iznosi 1.600,00 dinara.
Činjenica da je raška planina i najposećenije skijalište u Srbiji uzrok je i mnogim negativnim stranama ove planinske oaze; Kopaonik u neku ruku drži i monopol srpskog zimskog odmora; to najbolje pokazuju cene ski pasa: jednodnevna cena ski karte u ovom periodu (od 29.12 do 02.03) iznosi za decu 1.300,00 dinara dok je za odrasle 1.900,00.
Dvodnevna ski karta iznosi 2.200,00 za decu, dok je za odrasle 3.300,00. Predviđena je ušteda za sedmodnevnu kartu, koja je svakako skupa za naše standarde; 6.200,00 za decu dok za odrasle iznosi 9.700,00.
Kada je u pitanju iznajmljivanje skija, ono iznosi u zavisnosti od ski servisa (gde ćete naći blage varjiacije u ceni) oko 800 dinara po danu dok je za sedam dana predviđeno i sniženje na ukupnu cenu, dakle negde otprilike oko 4.500,00 dinara.
Najbitnija stavka predstavljaju definitivo i staze na Kopu. Žičare su unapređene skoro na svim najvažnijim početnim stanicama: Karaman Grebenu i Centru. Drvene dvosedežnice zamenjene su četvorosedežnicama sa kožnim sedištima; i pristup stazama je dosta promenjen zbog telematskog učitavanja ski pasa.
Ono što je ipak najbitnije naglasiti jeste da na Kopaoniku za sada snega ima dosta. Najlepše staze su bez daljnjeg Karaman greben, Rtanj i Sunčana staza.
Što se Duboke tiče prilaz sa Karamana kroz Vučiju stazu je možda i najlepši deo staza na Kopaoniku ali je zato završnica Duboke, koja iz crvene prelazi u crnu stazu, sa dosta leda pa čak i zemlje i kamenja; radi se ipak o zaista samo završnom delu crne Duboke.
Krčmar i Ledenica su uglavnom zatvoreni a Malo Jezero, kao i svake godine, otvoreno je za noćno skijanje. Noćni ski pas (od 19.00 do 22.00) u ovom periodu košta i za decu i za odrasle 950 dinara.
Gužve tokom dana uglavnom ima kao i uvek na: Karaman Grebenu i Centru a i Rtanj nije baš uvek tako lako pristupačan.
Ulaz sa žičare Centar svakog dana je od 08.00 do 15.00 dok je sa žičare Bela Reka ulaz od 08.00 do 15.30.
Kada su u pitanju cene pića i hrane, onda je savet zaista poneti na stazu sendviče i čaj. Drvene kućice – kafići na stazama čarobno izgledaju; svaki kafić uglavnom ima i kamin koji zaista predstavlja šlag na tortu planinskom uživanju ali cene su ipak zaista nepristupačne; čaj košta oko 180,00 dinara a što se hrane tiče, poprilično iznenađuje cena jedne pice: kaprićoza je oko 750 dinara.
Ono što je i najveća prepreka za mnoge kada je skijanje na Koponiku u pitanju je bez daljnjeg i cena smeštaja.
Cena sobe za dve osobe (sa mogućnošću dodatka još jednog kreveta) u Konacima, ujedno i najposećenijem odmaralištu Kopaonika, za tri dana iznosi oko 22.000,00 dinara; otprilike oko 40/45 evra po osobi dnevno bez hrane. Konaci naravno nude i kuhinju u okviru apartmana.