Slobodno vreme
Turistički vodič
Kako putovati uprkos krizi ?!
06.02.2009. 12:00
Izvor: Press online
Kako putovati uprkos krizi ?!
Teško je zamisliti putovanja u vreme teške finansijske krize, ali, upravo sada cene padaju, pa će vas možda neka interesantna destinacija koštati manje nego boravak kod kuće. Kofer otkriva šta predlažu domaće turističke agencije
Istraživanje nepoznatih destinacija i upoznavanje različitih kultura i prirodnih lepota užitak je kome niko ne može da odoli. Ljudima su putovanja oduvek bila zanimljiva, a savremeno doba ih je učinilo još primamljivijima. Bez mnogo muke moguće je otići na drugi kraj sveta, doživeti nesvakidašnja iskustva i steći neverovatne uspomene za ceo život. edina mana je što sve to košta. A, s obzirom na SEK (svetsku ekonomsku krizu), čini se će mnogi biti prinuđeni da ostanu kod kuće i maštaju o putovanjima iz svojih snova. Ipak, situacija nije tako beznadežna kao što izgleda. Sada je zapravo pravo vreme da spakujete kofere i krenete na put, jer su neke destinacije postale mnogo pristupačnije.
Nekako s proleća, prija da se organizuje mali predah. Dovoljno je promenimo sredinu samo na nekoliko dana da bismo se bolje osećali posle duge zime. A prilikom planiranja putovanja treba znati da je cena prevoza najveća stavka. Istina je da je putovanje avionom veoma komforno, ali kada se uzmu u obzir i aerodromske takse, cena avio-karte može da bude veća od celokupnog aranžmana. Znatno povoljnija alternativa je putovanje autobusom.
- S obzirom na to da je cena goriva pala, smanjili smo i cenu autobuskog prevoza do 20 odsto. Zbog toga su destinacije do kojih je moguće otputovati autobusom postale znatno povoljnije. Jedna od njih je Prag, za koji inače postoji veliko interesovanje u poslednje dve godine. Istanbul je takođe bio tražen, ali cene u Turskoj trenutno su znatno veće nego ranijih godina, pa bi putnici trebalo da računaju i na veće troškove. Od evropskih metropola takođe je pristupačna Barselona. U našoj agenciji aranžmani za ovaj španski grad sa autobuskim prevozom se kreću od 295 evra - kaže Mirko Milanović iz agencije „Viva travel", koji ističe da će Španija biti popularna i na leto. Cena aranžmana u letovalištima na obali Kosta Brava, u okolini Barselone, ove sezone su vrlo prihvatljive, kao i letovanja na Siciliji.
Za one koji žele da iskoriste slobodne dana povodom proslave Vaskrsa idealne su metropole u regionu do kojih je autobusom lako stići.
- Budimpešta se nalazi relativno blizu, a reč je o jednom od najlepših evropskih gradova. Zbog toga je uvek tražena, a aranžmani nisu preskupi. U našoj ponudi je veoma prihvatljiva destinacija i Solun, s posetom Meteorima. Takvi aranžmani mogu da budu veoma zanimljivi zbog kulturnog bogatstva, ali i mogućnosti za dobar provod - saznali smo od Tihomira Stojanovića iz turističke agencije „Montesol".
Oni koji priželjkuju da upoznaju Rim, Pariz, Amsterdam, Berlin ipak bi trebalo da sačekaju proleće.
- Prava situacija biće poznata kada prođe Berlinska berza. Na ovom značajnom sajmu turizma evropske metropole izaći će sa svojim ponudama i tada ćemo imati kompletniji pregled. Oni koji žele da putuju trebalo bi da prate i specijalne agencijske ponude. Naša kompanija ima u planu da ponudi mnoge značajne popuste, koje putnici mogu da iskoriste - ističe Tijana Obradović iz agencije „Jolly travel". Grčko primorje već godinama privlači putnike sa naših prostora. U nekim mestima grčki hotelijeri sarađuju pretežno sa našim agencijama, pa je u bogatoj turističkoj ponudi uvek moguće pronaći pristupačno letovanje. Poznato je da su letovališta u regiji Pierija i na Halkidikiju vrlo povoljna, ali ove sezone oštra konkurencija su im postala i Jonska ostrva.
- Grčka ostrva dobro su poznata po svojim predivnim plažama i šarmantnim turističkim mestima. A ove godine mogu da se očekuju i nešto niže cene na ovim destinacijama, jer su neke engleske turističke agencije otkazale zakup aranžmana. Naročito će biti interesantna Parga, kao i ostrva Zakinstos i Krf. Grčka je povoljna destinacija i kada je reč o vanpansionskoj potrošnji. Tamošnje cene su ostale na prošlogodišnjem nivou, pa kada uporedite grčke restorane da domaćim, ispada da su znatno jeftiniji - objašnjava Ljubiša Nešovanović iz agencije „Robinson".
U predstojećoj sezoni u ponudi agencije „Groši" naći će se i neke nove destinacije u Grčkoj.
- Jonska ostrva Kefalonija i Lefkada relativno su nepoznata našim ljudima. Ovog leta nekoliko domaćih agencija radiće povoljne aranžmane za ova ostrva, koja su poznata po fenomenalnim plažama okruženim borovim šumama. Iz naše ponude izdvajamo Tolo na Peloponezu, koje je od Atine udaljeno samo 70 km. Reč je o atraktivnom turističkom mestu sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, koje još nije pretrpano turistima, pa putnicima pruža miran i spokojan odmor - saznajemo od Aleksandra Seničića.