Slobodno vreme
Turistički vodič
Ivanjičkim stazama zdravlja
13.02.2009. 12:00
Izvor: Blic
Ivanjičkim stazama zdravlja
Seoski turizam u ivanjičkoj opštini neguje se brižljivo i oslanja na predeli božanske lepote, ljude oplemenjene iskričavim narodnim duhom i spremne da dočekaju svakoga, pa i namernika koji je slučajno zalutao ovim stazama zdravlja. Na tom putu nalazi se selo Kušići i sve popularnija vila „Angelina”. Na 25 kilometara od Ivanjice, u podnožju planine Javor, otrgnuta od urbane buke i smoga, ova vila pravi je izazov za ljubitelje seoskog turizma.
Smeštajni kapaciteti za sada zadovoljavaju potrebe mnogobrojnih gostiju, ali dobar glas se daleko čuje, pa će vlasnici, porodica Vidaković, uskoro imati problem kako da rasporede sve više ljudi koji su zainteresovani da se ovde odmaraju. I cene su na strani turista jer pun pansion u vili „Angelina” košta od 1.500 do 1.700 dinara.
Miodrag Mladenović, pilot iz Beograda, kaže da je preleteo čitavu Srbiju, Sloveniju, Alpe i Austriju i ništa ga nije tako osvojilo kao ovo malo planinsko selo.
„Ovo je fenomenalno, oporavak za dušu i telo. Ovde dođete da se smirite i napunite novom energijom. Ja sam prošle godine vozio 1.100 kilometra na biciklu, dnevno u proseku po 20-30 kilometara. Takav je vazduh da to savladam kao od šale”, kaže ovaj sedamdesetdvogodišnjak.
Zorica Rami, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, godinama je odmor provodila na Zlatiboru, ali od kada je otkrila Kušiće, dolazi samo ovde.


„Zaboravila sam na sve drugo. Svakih mesec dana ja sam u Kušićima kod mojih Vidakovića. Ovde mi je kao kod kuće. Hrana je fantastična, srpski specijaliteti, a pri tom sve zdravo, smeštaj je kao u nekom hotelu sa četiri zvezdice. A opet mir, tišina i druženje. Zdravlje mi se poboljšalo, krvna slika je odlična, a kada dođem ovde, više nemam problema sa astmom. Kolege u Beogradu kažu da se iz Kušića vratim preporođena - kaže Zorica.
Gazda ovog prelepog turističkog zdanja Stojadin Vidaković napominje da su gosti njihova najbolja reklama.
„Oni nas preporučuju, a ko jednom dođe uvek se vraća. Za sada imamo četrnaest soba i kafanu. Blizu je igralište, na imanju je čista izvorska voda, sobe imaju svoja kupatila, televiziju i sve što je potrebno za maksimalan užitak. Međutim, ono što goste naročito oduševljava je način na koji su prihvaćeni - kao da su deo porodice. Mi nemamo standardni meni, već sve dogovaramo sa gostima. Uveče dok se zabavljamo, pričamo, igramo karte ili šetamo, dogovaramo program za sutra. Za kuhinju su zaduženi žena Anka i snaha Dušica, sin Rajko i ja smo na raspolaganju gostima kada treba obići okolinu i kulturno-istorijske znamenitosti. Imam i tri unuka, oni su mi desna ruka”, priča gazda Stojadin.
Ono što turistima ostavlja najjači utisak je kanjon Uvca i jedinstvena ledena pećina. Oduševljeni su planinama Javor i Mučanj, starom školom u Milandži, krajputašima, crkvama i manastirima. Često idu na izlete, zimi spremaju svadbarski kupus u prirodi, a leti okreću jagnje na ražnju. Na raspolaganju im je i šoping tura u Sjenicu i Novi Pazar. Direktne autobuske linije saobraćaju na relaciji Beograd-Kušići i Kragujevac-Kušići, tako da je do ovog planinskog turističkog sela lako doći.
Inače seoski turizam u ivanjičkom kraju dobija sve više na značaju. Broj gostiju se uvećava a TO Ivanjice dosta polaže na kategorizaciju smeštaja i što bolju ponudu u kulturnom, istorijskom i zabavnom smislu.
„Ivanjica pretenduje da postane mesto broj jedan na turističkoj mapi Srbije. Ako se zna da su neka sela u našoj opštini rodonačelnici seoskog turizma u zemlji, onda je jasno da imamo dobre adute za plasman među prestižne turističke destinacije”, kaže direktor TO Ivanjica Radomir Lišanin.