Slobodno vreme
Turistički vodič
Već se traže aranžmani za letovanja
18.02.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Već se traže aranžmani za letovanja
Pojedine turističke agencije u Srbiji su već prodale oko 40 odsto letnjih aranžmana, izjavio je Radisav Stanković, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta).
"Prodaja letnjih turističkih aranžmana počela je još u decembru, što je ranije nego prethodnih godina, iako se očekivalo da će zbog svetske finasijske krize biti manja potražnja", rekao je Stanković.
Prema njegovim rečima, to ukazuje da će letnja sezona biti dobra, a možda čak i bolja nego prošle godine, kada su turisti aranžmane uplaćivali uglavnom u poslednjem trenutku u toku sezone.
"Prošle godine je u inostranstvu, preko članica Yuta, letovalo oko 500.000 građana Srbije, a ove godine očekujemo da se taj broj ponovi, ili čak i poveća", naveo je Stanković.
Kako je rekao, u toku su i pregovori s kompanijom Jat Airways da se broj čarter letova poveća za oko deset do 15 odsto.
Stanković je rekao i da su turisti i ove godine najviše zainteresovani za letovanje u Grčkoj, mada ne kao prošle godine, dok je povećano interesovanje za Tursku.
Anketa tog udruženja, na uzorku od oko 10.000 građana, pokazuje da je 42 odsto ispitanika zainteresovano za Grčku, 27 odsto za Tursku, 10 odsto za Bugarsku, za Egipat sedam odsto, a za Crnu Goru tri odsto.