Slobodno vreme
Turistički vodič
Oaze u neveseloj razglednici
04.03.2009. 12:00
Izvor: Politika
Oaze u neveseloj razglednici
Gornji Milanovac – Jeste, u selima rudničko-takovskog kraja sve je manje ratara i stočara, a sve više kuća bez dima koje se, zajedno sa zemljom, nude za bagatelu. Ali, odnedavno se dešava nešto lepo i korisno što će život sela obogatiti i produžiti. Brojna domaćinstva su shvatila da poseduju nešto, kao i čitav kraj, što je dobrodošlo za ljude sa velegradskog asfalta i iz „silosa za stanovanje“ – odmor u seoskom ambijentu. Seoski turizam ovde izrasta u konkurenciju morskim obalama, banjama i glasovitim planinskim centrima.
– U 63 seoske kuće u 24 sela, 226 soba sa 449 ležaja u službi su seoskog turizma; takva 42 domaćinstva smo, slikom i rečju, uneli u upravo izdate katalog i film, kao i na sajt Turističke organizacije opštine, koji su deo našeg pojačanog marketinga na ovom planu. U prošloj godini smo zabeležili više od deset hiljada noćenja, a desetinu ovog broja čine turisti iz Norveške, Italije, čak i iz Amerike – ističe Zlatana Petrović, čiji je resor seoski turizam.
U tom smeru su mnoge kuće preuređene, a grade se i nove, namenski projektovane za prijem gostiju. Takva je vila Milana Raškovića na Rudniku. Vojin Marić iz Brusnice, Slobodan Jevtović iz Leušića i Milutin Matić iz Trudelja poseduju od 20 do 30 ležaja, a svaka soba ima i svoje kupatilo. Gordana Milošević iz Klatičeva izgradila je i bazen za kupanje u dvorištu svog domaćinstva. Pojedina domaćinstva nemaju mrtvu sezonu, pa se mogu pohvaliti sa više od hiljadu noćenja.
– Mojim gostima omogućavam da pripremaju kod mene i jeftinu zimnicu od zdravog voća i povrća i ponesu je kad krenu svojim kućama. Znam da je u još nekim drugim domaćinstvima isto, pa naše gošće iz grada, odmarajući se, učine i ponešto korisno za svoje porodice – kaže Gordana iz Klatičeva.
Mnogi gosti seoskih domaćinstava požele i nešto više od zdrave hrane, čistog vazduha i krasnih pejzaža pri izlasku i zalasku sunca. Ovaj kraj je prebogat istorijom, manastirima i etnološkim znamenitostima. Takovo, Rudnik, Brusnica, Savinac, manastiri Vraćevšnica i Vujan – samo su važnija mesta vezana za nastanak moderne Srbije, dobrim delom prikazana i u postavkama Muzeja rudničko-takovskog kraja, Muzeja Živojina Mišića i stalnoj etnografskoj izložbi u selu Koštunići. Nadomak njima su i ovčarsko-kablarski manastiri, Orašac i Topola.
– Po želji gostiju, naši domaćini će ih rado odvesti na ova mesta, a u slučaju da nedostaju kustos i turistički vodič, svi su obučeni da pruže osnovne informacije o istorijsko-kulturnoj znamenitosti ili etnografskoj karakteristici. Zaista samo osposobljeni da pružimo najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu kad je reč o seoskom turizmu u Srbiji – s pravom se hvali turizmolog Zlatana Petrović.
I sami smo posetili neka od domaćinstava kojima je glavno zanimanje seoski turizam. Doživeli smo ih kao vedre oaze u ne baš veselim razglednicama sela ovog kraja. Biće takvih, kažu turistički poslenici, sve više.