Slobodno vreme
Turistički vodič
Sajam turizma: raznovrsna ponuda i povoljne cene
11.03.2009. 12:00
Izvor: Press
Sajam turizma: raznovrsna ponuda i povoljne cene
Nedavno završen Sajam turizma u Beogradu pokazao je da kriza neće uticati na predstojeću sezonu, zbog brojnih i veoma povoljnih popusta. Grčka i dalje Najzanimljivija. Kvalitetna ponuda domaćeg turizma
Ako je suditi po broju gostiju na upravo završenom Sajmu turizma u Beogradu, kao i zanimanju javnosti za predstojeće godišnje odmore, krize u oblasti turizma ni ove godine neće biti. Na više od 15.000 kvadrata izložbenog prostora, 850 turoperatera, agencija, turističkih organizacija, hotelijera i ugostitelja dobrano se potrudilo da za četiri dana predstavi sve ono što smatra najvećim adutom. A nuđeno je praktično sve: od dalekih egzotičnih ostrva i tradicionalno popularnih morskih destinacija, pa sve do planina, jezera i gradova, sela, banja i klimatskih mesta. Što bi se reklo, svakom prema ukusu i svakom prema mogućnostima.
Sajam turizma je jedna od pet najvećih manifestacija koje se održavaju na beogradskom sajmištu - istakao je Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma. - Zemlja partner ovogodišnje smotre je bio Tunis, regija partner je bila Istra, a prvi put su nastupili Libija i Sirija. Lista zemalja učesnica je takođe bila duga - Austrija, Brazil, Indonezija, Grčka, Turska, Tajland, Italija, Španija... Rečju, na stotine najatraktivnijih turističkih destinacija širom sveta do kojih se, najvećim delom, može doći bez viza i komplikovanih carinskih formalnosti.
Uprkos krizi, većina turoperatera je izjavila da će predstojeća sezona biti na nivou ranijih, ali su za svaki slučaj ponudili i brojne popuste za ranije uplate, promotivne cene i specijalne ponude.
Krize u turizmu očigledno nema - tvrdi Ljubiša Nešovanović iz agencije „Robinzon". Doduše, možda se odmori malo pomeraju u manje „vruće" mesece, možda se traže hoteli za zvezdicom manje, ali generalno se može zaključiti da su poseta i potražnja znatno bolje nego što smo očekivali.
Slično misli i njegov kolega Aleksandar Seničić, direktor agencije „Grosi travel", koji kaže da će, ako je suditi po prvim pokazateljima, predstojeća sezona biti za nijansu bolja nego prethodna. Po tradiciji, najveće interesovanje vlada za Grčku, a zatim slede i Turska,Egipat i Tunis.

Povoljni paket-aranžmani
Na osnovu svega što smo videli tokom četvorodnevne smotre, najviše razloga za zadovoljstvo imaju turisti sa skromnim primanjima i skromnim očekivanjima. Izostale se neke nove, atraktivne destinacije, pa su se pod kupolama ovogodišnjeg sajma najčešće pominjale Grčka, Crna Gora, Turska, Egipat, Tunis... Najveće zanimanje posetioca i ove godine vlada za Grčku, a jedna od najpopularnijih regija će i ovog leta biti Halkidiki. Aranžmani za sever Grčke se prodaju još od januara, a 10 noćenja sa cenom od 54 evra, koje je ponudila agencija „Argus", odavno je rasprodato. Srećom, mesta još ima u organizaciji agencije „Ponte", a cena je identična.
Saša Vučković iz „Argusa" kaže da nisu nudili sajamske popuste, jer su bili u prilici da ponude izuzetno povoljne paket-aranžmane za Halkidiki (devet noćenja, viza, osiguranje i autobuski prevoz koštaju svega 69 evra, a desetak evra skuplji je aranžman za Kušadasi).
Popuste su, međutim, ponudile neke druge agencije, a jedna od retkih koja se odvažila da već sada obelodani cene za špic sezone bila je agencija „Džoli".
Interesantan aranžman je ponudila i agencija „Ola turs" koja transfer od Beograda do Barselone nudi na veoma zanimljiv način. Naime, od Beograda do Đenove se putuje autobusom, a dalje do Barselone brodom. Zavisno od perioda korišćenja, prema rečima Vladimira Boljanića, direktora prodaje i marketinga, cena aranžmana za 12 dana i devet noćenja je između 390 i 510 evra po osobi, a za decu se odobravaju i posebni popusti u rasponu od 80 do 130 evra.

Crnogorci „popustili"
Ako se odlučite da uskršnje i prvomajske praznike provedete u Italiji, Francuskoj, Španiji ili Portugalu, to zadovoljstvo će vas koštati svega 560 evra, ali uz dva uslova! Prvi je da se odlučite za jednu od naših najvećih agencija „Kon Tiki", a drugi je da aranžman uplatite do 15. marta!
Koliko je srpsko tržište značajno za turističke radnike Crne Gore možda dovoljno potvrđuje podatak da su pored turističkih organizacija tradicionalno najposećenijih letnjih odredišta - Budve, Herceg Novog, Kotora i drugih primorskih mesta, svoje mogućnosti predstavile i opštine Nikšić, Cetinje, Kolašin i Žabljak.
- Iz Srbije nam svake godine stigne skoro 450.000 turista, pa i to govori koliko nam je ovo tržište značajno - kaže Saša Radović, direktor TO Crne Gore. Upravo zbog toga smo se potrudili da vas obradujemo nizom popusta i nižim cenama, pa će čak i restorani davati popust od 10 odsto. Polovina naših gostiju je iz Srbije, pa će i ove godine u hotelima moći da se letuje za 250 evra.
Crnogorci su odlučili da odgovore konkurenciji time što su zajedno spustili cene i dali izuzetne popuste. Recimo, svi koji plate šest noći u hotelu, sedmu noć dobijaju besplatno, a oni koji plate 12 dana, dobijaju još dva dana gratis!
Marketing menadžer hotela „Maestral" u Miločeru Dejan Belada kaže da su produžili ugovore sa „Kon Tikijem", „Sabom" i „Džolijem" i da su upravo time završili i najveći posao na ovogodišnjem sajmu. - Očekujemo - kaže Balada - da sa tržišta Srbije ostvarimo 15 odsto ukupnog prometa tokom naredne sezone.

Kod kuće je najbolje
Velika pažnja na ovogodišnjem sajmu posvećena je i domaćoj turističkoj ponudi, pa su turističke agencije predstavile i stotinak najatraktivnijih destinacija u našoj zemlji.
- Dunavski i seoski turizam, planine u Srbiji i festivalska ponuda naše zemlje glavni su aduti za ovu godinu - rekao je Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
Iz Turističke organizacije Srbije poručuju da će predstaviti program „52 vikenda u Srbiji", kojim domaćim turistima žele da predstave atraktivne destinacije u našoj zemlji, a direktor TOS-a Gordana Plamenac najavljuje i Konferenciju o turističkim potencijalima naše zemlje i veliki izložbu koja će se tokom ovog meseca održati u Berlinu.
I dok nadležni najavljuju konferencije i izložbe, turistički radnici „na terenu" najavljuju nove programe. Tako, na primer, u Banji Junaković najavljuju dogradnju velikog Akva parka i izgradnju još jednog velikog bazena, a u Sokobanji uređenje obale Moravice i veće mogućnosti na obalama Bovanskog jezera.
Direktor Turističke organizacije Veliko Gradište Vera Stokić kaže da će smeštajni kapaciteti u ovoj opštini biti uvećani za petinu, što će pored hiljadu postojećih ležajeva pružiti mogućnost i znatno veće posete.
- Veliko Gradište je izuzetno zanimljivo zbog blizine Ramske tvrđave na obali Dunava, Golubačkog grada, manastira Nimnik i Tumane, arheoloških nalazišta Viminacijum i Lepenski vir, ali ponajviše zbog Srebrnog jezera, dugog 14 kilometara i širokog oko 300 metara - rekla je Stokićeva.
U Srbiji ima i oko 500 seoskih domaćinstava sa kategorisanim sobama, a utisak je da se njihovi vlasnici sve hrabrije upuštaju u trku za gostima. Država i dalje najavljuje podsticajne mere, ali je praksa pokazala da će najviše zavisiti od njih samih. Pored tradicionalnih prednosti, zdrave hrane, čistog vazduha, mira i tišine, sve više preduzimljivih seljana osmišljava i neke druge programe - organizuju izlete, pribavljaju konje za jahanje, prave sportske terene, ali puno ulažu i u komfor smeštajnih objekata. Interesovanje ovogodišnjih posetilaca Sajma turizma pokazuje da im trud neće biti uzaludan.
Osim izložbenih štandova i prezentacija, tokom ovogodišnje sajamske smotre održano je i više od 250 promocija, predavanja, razgovora i drugih pratećih manifestacija.