Slobodno vreme
Turistički vodič
Rijad
18.03.2009. 12:00
Izvor: Aktuelnosti.com
Rijad
Rijad je više od 1500 godina plodonosno mesto u srcu arabijskog poluostrva zbog mnogih vadija (suvo korito reke koje se preplavi okom kišnih perioda).
Rijad je glavni i najveći grad u Saudijske Arabije. Takođe je glavni grad provincije Ar Rijad i nalazi se u istorijskom regionu Nejd. Geografski je smešten u centralnom delu arabijskog poluostrva i broj stanovnika je 4 260 000 (oko 20% populacije cele države).
Ime Rijad je izvedeno iz arapske reči ravda u množini, što znači mesto bašta i drveća. Rijad je više od 1500 godina plodonosno mesto u srcu arabijskog poluostrva zbog mnogih vadija (suvo korito reke koje se preplavi okom kišnih perioda).
U vremenima pre islama naseobina na mestu današnjeg grada se zvala Hajr (arap. حجر) i prema zapisima osnovalo ju je pleme Banu Hanifa. Hajr je bio sedište provincije Al-Jamamah čiji su upravitelji kontrolisali veći deo centralne i istočne Arabije za vreme ere Umajada i Abasida. Provincija Al-Jamama se otcepila od Abasidskog carstva 866 i pala pod vlast Banu Ukhaidira, koji je preselio prestonicu iz Hajra u obližnji al-Karj. Nakon toga grad Hajr je dugo propadao. U četrnaestom veku severnoafrički putopisac Ibn Batuta opisuje Hajr kao sedište Al-Jamama. Takođe piše o tome da je to grad kanala i drveća a većina stanovnika prpipadaju plemenu Bani Hanifa.
Nešto kasnije Hajr se podelio u nekoliko manjih naseobina. Najpoznatije su bile Migrin i Mikal, a samo ime Hajr se spominjalo samo u lokalnim narodnim pesmama. Najranije označavanje ovog područja kao Al Rijad bilo je u XVII veku.
Godine 1737 Deham ibn Davas koji je pobunjeniik iz okolne Manhufe preuzeo je Rijad. Ibn Davas je izgradio zid koji je okruživao različita predgrađa Rijada objedinjujući tako sve u jedan grad.
Godine 1744 Muhamed ibn Abdel Vahab (muslimanski teolog) ujedinio je snage sa Muhamedom ibn Saudom, vladarom obližnjeg al-Dirija. Cilj je bio osvojiti grad sa okolnim regionom i podvesti ga pod jedinstvenu muslimansku državu. Ibn Davas je vodio ogromnu borbu za grad. Međutim nakon 27 godina borbe Davas je utekao i grad su je pao u ruke Saudijaca 1773 godine.
Prva Saudijska država je pala pod naletom Muhamad Alija od Egipta koji je delova za interese Otomanskog carstva. Egipatske snage su podigle novu prestonicu al-Dirija 1818 godine. Kad je turčin ibn Abdalah obnovio državu 1823 godine izabrao je Rijad za prestonicu.