Slobodno vreme
Turistički vodič
Luksuz za svačiji džep
20.03.2009. 12:00
Izvor: Politika
Luksuz za svačiji džep
Tunis jedna od najpopularnijih zemalja za turiste iz Srbije
Sjajan nastup nacionalne turističke organizacije Tunisa zemlja partner nedavno završenog Sajma turizma u Beogradu ne bi bio moguć da nije bilo velike pomoći gospođe Hurije Feršiši ambasadorke Tunisa u Srbiji. Povodom učešća na Sajmu turizma i nastupajućeg nacionalnog praznika Tunisa 20. marta odgovorila je na nekoliko pitanja ekskluzivno za Politikina Putovanja.

Koji su glavni razlozi turističke popularnosti Tunisa u Srbiji?
Vizni režim nikada nije postojao između Tunisa i Srbije a prijateljstvo i simpatije doprinose učvršćivanju turističke razmene. Tunis privlači veliki broj turista iz Srbije (25.000 u prošloj godini, op.a), a sedam miliona turista iz celog sveta uživa u modernoj i kvalitetnoj hotelskoj infrastrukturi i raznolikoj turističkoj ponudi. Tunis raspolaže sa 826 hotela, 235.726 postelja, a 80 odsto hotelskih kapaciteta je u kategorijamaod tri do pet zvezdica.

Koje su mere preduzimaju u turizmu za ublažavanje svetske krize?
Ne postoje posebne mere koje Tunis namerava da preduzme u oblasti turizma u kontekstu aktuelne svetske krize. Naša jedina briga je da i dalje ulažemo u kvalitet robe i usluga. Jedino uz održavanje visokog nivoa kvaliteta možemo očekivati da i dalje privlačimo strane turiste u Tunis.

Koje su to osnovne prednosti turizma Tunisa?
Tunis pokriva jedan posto od ukupnog svetskog priliva turista, i 23 posto na Mediteranu. Naše raznolike turističke proizvode za svačiji ukus nudimo po konkurentnim cenama. Od pustinje do mora, od golfa do talasoterapije, kao i preko 30.000 istorijskih znamenitosti koje svedoče o civilizaciji koja se ukorenila u istoriju dužoj od tri hiljade godina.

Da li je globalna kriza usporila investicije u turizmu?
Uticaj svetske krize na projekte u sektoru turizma ne bi bio trenutan. Ali mislim da će potreba za putovanjima uvek postojati, što će rezultirati dinamizacijom hotelskog sektora i investicija u turizam.

Ima li mesta dopunjavanju turističkih potencijala Srbije i Tunisa?
Srpski i tuniski turizam su komplementarni. Tunis nudi more, sunce,mnoštvo arheoloških nalazišta, pustinju, golf, talasoterapiju. Srbija nudi planinski turizam, zimske sportove, skijanje, banje, šume, jezera i reke. Dakle i sa jedne, i sa druge strane postoji potencijal koji može da zainteresuje i tuniske i srpske turiste.

Da li ste zadovoljni ekonomskom saradnjom Srbije i Tunisa?
U cilju dinamizacije napravljen je veliki korak održavanjem Poslovnog tunisko-srpskog Foruma, 27. februara u Beogradu, koji je otvorio ohrabrujuće perspektive za jačanje trgovinske razmene. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1957. godine, naši istorijski i tradicionalni odnosi uvek su bili primerni, obeleženi prijateljstvom i slogom između dve zemlje.

U čemu se ogleda značaj 20. marta?
Nacionalni praznik, 20. mart, je značajan datum u istoriji Tunisa kada je tuniski narod stekao nezavisnost i povratio suverenitet. To je početak modernog razvoja okrenutog ka budućnosti, koji se koncentriše na oblasti obrazovanja, zdravstva i emancipacije žena. Sva dostignuća u raznim oblastima od sticanja nezavisnosti neprestano se konsoliduju i od promene pod vođstvom Predsednika Ben Alija.