Slobodno vreme
Turistički vodič
Babin zub ski-raj na jugu
30.03.2009. 12:00
Izvor: Press
Babin zub ski-raj na jugu
„Babin zub“ na Staroj planini, najmlađi zimski turistički centar u Srbiji, sve je popularniji kod ljubitelja skijanja, snoubordinga i drugih zimskih sportova
Ski-centar „Babin zub" na Staroj planini, najmlađi zimski turistički centar u Srbiji, sve je popularniji kod ljubitelja skijanja, snoubordinga i drugih zimskih sportova.
Kao i svaki ski-centar „u povoju", i „Babin zub" će, kad preleži „dečje bolesti", poput nedostatka smeštajnih kapaciteta, relativno loših puteva, nepostojanja različitih vidova zabave za goste koji duže borave, ali i činjenice da se ne mogu iznajmiti skije, postati ozbiljan zimski turistički centar i jedan od temeljnih stubova turističke ponude naše zemlje.

Investicije u najavi
Ako je verovati najavama iz vrha naše države, ski-centar na Staroj planini očekuju stotine miliona evra investicija i izgradnja kompleksa hotela, koji će moći da prime više od 20.000 turista. Za sada, jedino, nedostaju investitori.
Dok se to ne desi, ljubitelji zimskih sportova moraće da se zadovolje sa tri odlične ski-staze - Konjarnik, Sunčana padina i Markova livada,savremenom žičarom četvorosedom na stazi Konjarnik, kapaciteta 1.500 skijaša na sat, kao i ski-liftom „sidro" na stazi Sunčana dolina, koja može da primi 1.200 skijaša na sat.
Specijalno za najmlađe skijaše na stazi Markova livada ove godine napravljen je dečji ski-park sa pokretnom trakom dužine 70 metara, koja je idealna za sve mališane koji prvi put staju na skije. Osoblje na žičarama je veoma ljubazno, pa će čak i početnicima vožnja na žičari biti pravo zadovoljstvo.

Veštački sneg
Problem nedostatka snega, koji je naročito bio izražen tokom prošle, premijerne sezone, biće rešen do početka naredne zimske sezone, koju će „Babin zub" dočekati spremnije nego ikada, jer će početi da radi pogon za proizvodnju veštačkog snega, za šta je već nabavljena kompletna oprema, napravljena veštačka akumulacija i predstoji da se samo ta oprema montira.
Prema najavama iz JP „Skijališta Srbije", koje gazduje svim zimskim turističkim kapacitetima u našoj zemlji, početak rada „fabrike snega" omogućiće da naredna turistička sezona počne u novembru i traje sve do maja, bez prestanka, jer neće biti problema sa nedostatkom snega.