Slobodno vreme
Turistički vodič
Tibet od aprila ponovo otvoren za turiste
01.04.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Tibet od aprila ponovo otvoren za turiste
Strani turisti će od 5. aprila ponovo moći da posećuju Tibet, jer će do tada taj nemirni region biti "harmoničan i siguran", izjavio je zvaničnik tibetanskog odeljenja za turizam.
Bačung, šef tog odeljenja, koji kao i mnogi Tibetanci koristi samo jedno ime, rekao je da su posete suspendovane zbog bezbednosti putnika, javila je kineska agencija Sinhua.
Više od jednog meseca, Tibet i tibetanske oblasti u drugim provincijama zatvoreni su za strance. Naoružani policajci blokirali su puteve, a u prekidu je Internet i mreža mobilne telefonije, preneo je Rojters.
Kineske vlasti su strahovale da bi ovog meseca mogli izbiti nemiri jer se obeležava 50 godina od odlaska u egzil tibetanskog duhovnog vođe dalaj-lame, kao i godišnjica velikih protesta budističkih kaluđera protiv kineske vladavine.
U tim protestima u tibetanskoj prestonici Lasi, 14. marta prošle godine, prema zvaničnim podacima, ubijeno je 19 osoba. Tibetanske zajednice u egzilu tvrde da je tada poginulo više od 200 ljudi.
Protesti su se tada raširili na mnoge druge delove Kine u kojima živi tibetansko stanovništvo, što je izazvalo energično reagovanje kineskih vlasti kojim su prekinuti protesti.