Slobodno vreme
Turistički vodič
"Rakija tura" za ljubitelje "ljute"
13.04.2009. 12:00
Izvor: Mondo
"Rakija tura" za ljubitelje "ljute"
"Rakija bar“, zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda i turističkim portalom VisitSerbia. org, svake subote od 17 časova vodiće ljubitelje rakije na neobično "putovanje“. Pored degustacije više vrsta rakija, mogu se čuti i zanimljive priče o najpoznatijem srpskom piću, kafanama, boemima i znamenitim ličnostima starog Beograda.
Prva destinacija je "Rakija bar“ u Dobračinoj ulici, gde se služila loza uz meze, masline, čeri paradajz i feta sir. Uz čokoladu i suve kajsije gosti dobijaju i po čašicu kajsijevače i dunjevače.
Zatim sledi kratak kurs o poznavanju rakije od dunje. Treba, naime, razlikovati mušku i žensku dunju - od ženske se pravi bolja rakija, a najbolje "legne“ uz slatko od dunja i malo kačkavalja.
Turistički vodič Nemanje Ćirića gostima priča o boemskom životu Skadarlije, znamenitim ljudima, starim zdanjima, poznatim ulicama: Dobračinoj, Gospodar Jevremovoj sve do Strahinjića Bana gde se nalazi drugi "Rakija bar“, a sve to uz pijuckanje "njenog veličanstva“ šljivovice. Kažu da, ukoliko je u svetu pića konjak kralj - onda je njegova kraljica zasigurno srpska šljivovica.
Priča o šljivovici je duga. Počelo se sa proizvodnjom u 19. veku posle filoksere koja je uništila zasade vinove loze...
U početku se pila samo meka šljivovica od 20 do 30 stepeni. Koristila se za naporan rad u polju jer je davala snagu. Pile su je i žene prilikom porođaja, otuda izreka 'pijan ko majka'. Pre porođaja žena je morala da popije litar rakije, a muž tri četvrt litre. Danas se meka rakija uglavnom koristi kuvana u kombinaciji sa šećerom i poznata je kao šumadijski čaj. Vremenom, meku rakiju zamenila je prepečenica. U Vojvodini su šljivovice uglavnom bezbojne, bele. Kada odleži u hrastovom buretu dobija zlatnožutu boju i vanilinsku notu ukusa", priča za "Glas javnosti" Nešić.
Uz šljivovicu iz užičkog kraja "zlatnu dolinu“, staru 12 godina, koja se degustirala uz belgijsku čokoladu punjenu različitim vrstama rakije, privodi se kraju rakijska tura. Veseli, pričljivi posetioci napuštaju "Rakija bar“ sa najnovijim proizvodom - rakija u tubi!