Slobodno vreme
Turistički vodič
Grčka i Turska ponovo najtraženije
15.04.2009. 12:00
Izvor: B92
Grčka i Turska ponovo najtraženije
Prodaja aranžmana u turističkim agencija pokazuje da će Grčka i ove godine biti destinacija broj jedan za letnji odmor, slede Turska, Tunis, Egipat i Crna Gora.
U turističkim agencijama su saglasni da se kriza ove godine neće mnogo odraziti na putovanja te da očekuju, ako ne bolje, ono bar rezultate iste kao prošle godine.
U agenciji „Big blu” kažu da im je prodaja Grčke u ovom momentu stala, budući da su četvorokrevetne i petokrevetne apartmane i duplekse za predstojeću sezonu već rasprodali.
„U ponudi su nam ostali dvokrvetni i trokrevetni apartmani i to u kontinentalnom delu Grčke. U porastu je i prodaja aranžmana za Tursku, posebno na jugu Srbije, jer smo od ove godine čarter letove za Antaliju uveli i sa niškog aerodroma. Prodaja Egipta i Tunisa se tek očekuje, a sudeći po interesovanju, i ove sezone će biti dobra“, kaže Igor Pantić, šef prodaje.
„Argus turs” je aranžmane za Grčku za maj i jun već rasprodao, a glavni udar prodaje predviđaju za mesec dana.
„Za Egipat očekujemo veće interesovanje budući da je prvi čarter let za 27. april rasprodat, dok će Turska, Bugarska i Tunis, po svemu sudeći, biti na prošlogodišnjem nivou“, kaže Aleksandar Vučković iz „Argus tursa” i dodaje da najveće interesovanje za letnjim aranžmanima vlada među Beograđanima, Novosađanima, Nišlijama i Kragujevčanima.
U agenciji „Kontiki” ističu da je broj uplaćenih letnjih aranžmana trenutno mnogo veći nego lane, jer su građani shvatili da im je mnogo isplativije da iskoriste rane rezervacije sa popustom na aranžmane i do 30 odsto, koji u ovoj agenciji važi do kraja ovog meseca.
„Grčka i Turska su i ove godine najtraženije, a potom slede Egipat i Tunis. Međutim, iznenanđujuće veliku pažnju izazvao je i hotel sa pet zvezdica Al Hamra Fort u Emiratima, ali i rani buking za Crnu Goru, gde su najtraženiji Bečići, Budva i Petrovac“, kažu u toj agenciji i dodaju da se sve više traže Bugarska, ali i Hrvatska - posebno dubrovačka regija, Istra i Kvarner.
Do 30. aprila frst minit ponudu sa popustima do 35 odsto nudi i „Džoli travel”. Tijana Obradović, direktor marketinga u ovoj agenciji, kaže da pored Grčke, Turske, Egipta i Tunisa, iznenađujuće interesovanje vlada i za Majorkom, za koju su organizovani čarter letovi, kao i za porodičnim paketima za Crnu Goru, koji obezbeđuju popuste za decu.
„Jednako interesovanje za putovanjima vlada u Beogradu i Vojvodini, dok se jug Srbije, kada je naša agencija u pitanju, još nije probudio“, kaže Obradovićeva.
U agenciji „Folou me” trenutno su najtraženiji aranžmani su za Grčku i to, pre svega, za Peloponez i ostrva Skijatos i Evija, te da prodaja standardno dobro ide za Krit i Rodos. Slede Turska, Tinis i Egipat, dok za Crnu Goru nema neke velike tražnje.