Slobodno vreme
Turistički vodič
Top 30 ostrvskih plaža
22.04.2009. 12:00
Izvor: Putovanja
Top 30 ostrvskih plaža
Ostrvo i plaža zajedno obećavaju uživanje, mir i lepotu, i tako ukombinovani najbliže su onoj nedostižnoj destinaciji - raju. Cela ideja plaže drugačija je na ostrvu. Samo napuštanje kopna i prelazak preko vode kao da nas odvaja od svakodnevnog života i problema. Čak i kada se pređe samo premošćeni kanal širok pedesetak metara, koji spaja grčko ostrvo Lefkadu sa kopnom, ostrvske plaže pojačavaju osećaj izolovanosti i poistovećenosti sa ostrvom. I sam pesak, milenijumima nataložen od stena i korala, vraća nas na naše korene kada su naši daleki preci izašli iz vode.
Istražujući ovaj fenomen, magazin Conde Nast Traveler objavio je aktuelnu top 30 listu ostrvskih plaža. Zanimljivo za turiste sa naših prostora je da se među 30 svetskih plaža od SAD i Australije, preko Sejšela, Bahama, Indonezije, Tajlanda, pa do Maldiva i Filipina, našlo i pet evropskih plaža od kojih su dve u obližnjoj i popularnoj Grčkoj.
Prva na listi idealnih ostrvskih plaža je čuvena Navagio na Zakintosu, jedna od pet najfotografisanijih plaža u celoj Grčkoj. Nalazi se na zapadnom delu ostrva i moguće joj je prići jedino uz pomoć brodića ili čamca. Voda je kristalno čista i hladna sa belim peskom na plaži. More je tirkizno plavo, prvo ide predivni beli pesak, pa sitniji beli škljunak, pa krupniji kamenčići. Svakodnevno veliki brodovi pristižu na ovu plažu i čekaju putnike da se okupaju na ovoj plaži. Posebna atrakcija je gusarski brod nasukan na plaži.Druga grčka plaža sa spiska je Porto Katsiki na ostvu Lefkada. Ova do skoro manje poznata plaža danas se smatra jednom od najpoznatijih u Evropi, idealnom čak i u konkurenciji sa kopnenim plažama. Nalazi se na 35 km udaljenosti od grada Lefkade, prilično udaljena i nedostupna, blizu sela Athani. Nezaboravan pogled koji se pruža sa bele stene koja se uzdiže iznad plaže, u kombinaciji sa okolnim zelenilom i tirkiznom vodom kakva se ne može videti nigde drugde, čini ovu plažu nezaobilaznom destinacijom za turiste.Mesto među trideset najboljih ostrvskih plaža našla je Las Salinas na Ibici. Naziv je dobila po slanim jezerima na jugu ostrva i ova plaža je vrlo popularna među poznatim ličnostima, naročito fudbalerima. Vrlo dugačka i široka peščana plaža okružena borovom šumom, kristalno čiste vode, savršeno je mesto za dnevne žurke, poziranje i reklamiranje najnovijih modela kupaćih kostima.Jedna od najelegantnijih evropskih plaža, Lido di Venezia, zauvek će biti poznata zahvaljujući Tomasu Manu i romanu "Smrt u Veneciji", kao i istoimenoj Viskontijevoj ekranizaciji. Veći deo ovog 12 km dugog ostrva zauzimaju vile iz 19. i 20. veka, većinom preuređene u hotele. Iako u vreme Venecijanskog Filmskog Festivala lavirint uskih romantičnih ulica zaokupi jet-set iz celog sveta, Lido se smatra mirnom i manje zagušenom destinacijom na Jadranu.Poslednja evropska ostrvska plaža koja je zauzela mesto među top 30 je plaža na ostrvu Silt u Nemačkoj, u Severnom moru. Među Nemcima najpoznatija kao nudistička plaža, često ga nazivaju "Vatrenim ostrvom Evrope". Šezdesetih godina prošlog veka ostrvo Silt je postalo poznato među bogatim i poznatim, ili bolje rečeno "bogatim i nagim", kada su se, navodno, na celom ostrvu neprekidno održavale razuzdane bahanalije.