Slobodno vreme
Turistički vodič
Grčka se okreće verskom turizmu
24.04.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Grčka se okreće verskom turizmu
Interesovanje turista iz Rusije za Grčku u stalnom je rastu od raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, što potvrđuje podatak da se prošle godine skoro pola miliona Rusa odmaralo u Grčkoj, uživajući u lepotama zemlje svoje pravoslavne braće.
Ovoga proleća, dve strane su odlučile da tu saradnju dodatno prošire tako što će posvetiti posebnu pažnju verskom turizmu. U tu svrhu, u Moskvi je osnovan međudržavni Komitet za unapređenje verskog turizma, što je rezultat dogovora grčkog ministra turizma Kostasa Markopulosa i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.
Agilni Markopulos koji, u nameri da ublaži udar globalne krize na grčki turizam, ove godine često putuje i agituje po svetu, uspeo je da od ruskog patrijarha dobije čvrsta uveravanja da će Ruska crkva podržavati i podsticati verski turizam, za koji je "zemlja bogova", Grčka, posebno atraktivna destinacija.
Ruski patrijarh je, ukazujući na bliskost naroda Rusije i Grčke i njihovih crkava, ukazao da na obe strane postoji mnoštvo objekata, posebno zanimljhivih vernicima. Prema njegovim rečima, verski turizam je prava prilika za bolje međusobno upoznavanje nacija i država, ne samo kad je reč o pravoslavnom svetu.
Pravi verski turizam je delatnost novijeg datuma, a odlikuje ga brzo širenje, posebno u katoličkom svetu. Rim je, na primer, danas više meta hodočasnika, nego takozvanih običnih turista. Epicentar svetskog verskog turizma je Meka, a privlačan je i Jerusalim.
Grčka, koja je turiste decenijama mamila isključivo svojim divnim plažama, sirtakijem i istorijskim i kulturnim starinama, napokon je shvatila da dosad nije dovoljno koristila epitet "zemlje bogova", pa otuda zaokret na tom polju.
Prema podacima Svetske turističke organizacije, koja je 2009. proglasila godinom verskog turizma, reč je o segmentu koji, uprkos globalnim finansijskim problemima, ne beleži pad prometa. Stručnjaci predviđaju da će 2020. svetom godišnje "lutati" oko 1,6 milijardi turista, a da će među njima biti 15 odsto onih koji na put kreću s jasno definisanim verskim ciljem, što je znatno više nego sada.