Slobodno vreme
Turistički vodič
Nađite vremena za sebe u gradu romantike
27.04.2009. 12:00
Izvor: Poslovna Žena
Nađite vremena za sebe u gradu romantike
Da biste zaista cenili lepote Pariza, najvažnije je da vas niko ne požuruje dok ga razgledate. Nađite vremena da prošetate bulevarima, naručite jaku crnu kafu, a odolite iskušenju da krenete u obilazak sa masom turista koji posećuju ovaj grad. Niz saveta koje donosi Hilary Whiteman, dopisnica CNN-a, uključuje i ovaj: Ako imate priliku da 24 sata provedete u glavnom gradu Francuske, zaustavite se, dišite, cenite ga i prepustite mu se.
Počnite dan šetnjom niz Champs-Elysees, za neke najlepšu aveniju na svetu. Neki drugi, pak, smatraju kako su istorijski šarm ovog mesta pokvarili globalni brendovi, saobraćaj i turisti.
Izlazak sunca je pravo vreme za uživanje, kada ne trebate brinuti da ćete na ulicama naleteti na turiste s punim rukama kesa.
Priredite sebi odmor uz doručak u jednoj od najstarijih kafana u Parizu. Lokal Laduree otvorila je jedna francuska porodica još 1862. godine, a do danas se njihov posao proširio tako da imaju svoje objekte u Londonu, Monaku, Švajcarskoj, pa čak i u Japanu.
Redovi ispred najpoznatije umetničke galerije u Parizu su ogromni, tako da bi nestrpljivi posetioci trebali razmotriti da umesto Louvrea posete Musee de l'Orangerie. Tamo, doduše, neće videti Mona Lisu, ali će ih dočekati bogata kolekcija dela Claudea Moneta. Što ranije dođete, logično, redovi su manji.
Ako krenete nešto severnije, dočekaće vas ulični umetnici u Montmartreu i ljubazno vam ponuditi da vas naslikaju. To je mesto gde su svojevremeno obitavali i veliki umetnici Salvador Dali, Claude Monet, Pablo Picasso i Vincent van Gogh.
Ako se želite pomoliti, svratite do Basilique du Sacré Coeur, zapalite sveću ili jednostavno priredite svojim očima spektakularan pogled na grad.
Odatle posetite Rue Lepic gde se nalazi Café des Deux Moulins, poznat i iz filma "Amelie" iz 2001. godine sa Audrey Tautou.
Primetićete da, ako u Francuskoj naručite kafu, automatski dobijate mali crni espresso. Ako želite nešto veće ili s više mleka, tražite café au lait ili café Americain s mlekom (lait).
Ako krenete dalje niz Rue Lepic, pronaći ćete Au Virage Lepic, bistro sa tradicionalnom pariskom atmosferom. Obično je unutra mnogo lokalnih posetilaca, pa bi bilo dobro da unapred rezervišete mesto.
Na ulicama Pariza nije se teško snaći. Možete se voziti autobusom ili metroom, a tu je i popularna lokacija za iznajmljivanje bicikala Velib, ako vam se dopada ovaj vid prevoza.
U toku popodneva krenite niz Boulevard Saint-Germain i otkrijte intelektualne krugove Pariza dok pijete kafu ili večerate u restoranu Les Deux Magots. Ovde su se nekada okupljali veliki književni umovi poput Simone de Beauvoir i Jean-Paula Sartrea.
Niz ulicu Rue Saint-Sulpice put vodi pored crkve Saint-Sulpice iz 1646. godine. U novije vreme sećanje na nju oževio je pisac "Da Vinčijevog koda" Dan Brown.
Ako poželite lutati uokolo, tu je Rue de Sèvres, ulica u kojoj će vam trebati kreditna kartica jer su tu brojne prodavnice.
Uveče opet zasednite u neki od pariskih kafića ili restorana koji služe hranu do iza ponoći. Počastite se čašom šampanjca i počnite planirati svoju sledeću posetu ovom romantičnom gradu.