Slobodno vreme
Turistički vodič
Idealan odmor u etno selu Vraneš
29.04.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Idealan odmor u etno selu Vraneš
Usred tišine zelenih polja sela Vraneša, na obali Zlatarskog jezera, malo podalje od glavnog puta, sakriveno od očiju slučajnih prolaznika, ubrzano niču drvene kućice novog ekskluzivnog etno naselja, koje će obogatiti turističku ponudu zlatarskog kraja, već tokom predstojeće letnje sezone.
Priča o etno selu je neobična, jer je odluku o njegovoj izgradnji doneo jedan Slovenac, koji se tu slučajno zatekao pre osam godina i ostao zadivljen lepotom krajolika, od kojeg nije želeo više da se odvoji.
Leon Srnec iz Celja posetio je svoje prijatelje iz Beograda, koji su u u ovom kraju imali vikendicu i kako kaže u momentu je doneo odluku da tu investira u izgradnju turističkog naselja visoke klase, bez ikakvog ranijeg planiranja.
On je do sada uložio 800.000 evra u izgradnju naselja, na zemljištu od 40 ari, koje je otkupio od jednog seoskog domaćinstva, a najveći problem predstavljalo je dovođenje vode, u šta je uloženo oko 50.000 evra.
Sagrađeno je pet kućica, površine 40 kvadratnih metara, sa dvokretvetnim sobama, koje su opremljene kaminima, ali istovremeno imaju i podno grejanje i radijatore, jer vlasnik, zbog oštre klime, nije želeo da rizikuje da gostima bilo kada bude hladno.Kućice su napravljene od potpuno prirodnih materijala, kamena i drveta premazanog pčelinjim voskom, a pokrivene su šindrom.
Unutrašnjost je opremljena u saradnji s etnološkim stručnajcima i umetnicima, koji su specijalno pravili nameštaj s rezbarijama i slikama, a posteljina, zavese i stolnjaci potiču iz narodne radinosti iz okolnih sela.
Centralni deo naselja zauzima zgrada na tri nivoa, u kojoj su restoran sa ognjištem, vinski podrum, kuhinje, poslovne prostorije i ekskluzivni apartman.
U restoranu će se gostima služiti lokalni specijaliteti, a naselje ima i sopstvenu pekaru. Privode se kraju radovi na velnes centru, koji će na površini od 390 kvadratnih metara imati rusku banju, finsku saunu, ledenu pećinu, tepidarijum, sobe za masažu i svetlosnu terapiju i vital bar. Tu će se primenjivati najsavremeniji antistres programi i detoksinacija organizma.
Naselje "Etno point" je zatvorenog tipa, predviđeno za 24 gosta, a namenjeno, uglavnom, menadžerima iz zemlje i inostrantva, kojima je potrebno da pobegnu od stresa. O njihovom zdravlju brinuće Specijalna bolnica "Zlatar", koja je poznata po brzoj dijagnostici kardiovaskularnih oboljenja.
Srnec kaže da je otvaranje objekta predviđeno za kraj jula, a naselje se već pročulo u poslovnom svetu, tako da je interesovanje ogromno i mnogi budući gosti se svakodnevno raspituju kada će moći da dođu na odmor.