Slobodno vreme
Turistički vodič
Čile: Mistično putovanje
04.05.2009. 12:00
Izvor: Press
Čile: Mistično putovanje
Čile je zemlja neverovatnih kontrasta, u koju su prvobitni naseljenici stigli još pre 10.000 godina. Pre dolaska španskih osvajača, koji su polovinom 16. veka osnovali naselje Santjago de Čile, na području Čilea živeli su domoroci Indijanci, koji su u 15. veku potpali pod vlast peruanskih Inka. Kada je Napoleon osvojio Španiju 1818, doseljenici su proglasili nezavisnu državu Čile, koja se sve do 1914. privredno snažno razvijala. Posle socijalističkog razdoblja i teške ekonomske krize, sledi razdoblje vojne diktature. Referendumom 1988. započelo je novo, politički i privredno uspešno razdoblje. Zbog različitih podneblja i klimatskih uslova, Čile ima najsuvlju pustinju na svetu, nepreglednu morsku obalu, plodne visoravni s poljima, voćnjacima, vinogradima i pašnjacima, slana jezera i fjordove, brojne aktivne vulkane, šume i neprohodne prašume, ali i snegom i ledom okovane planine. Santjago de Čile je glavni grad Republike Čile i upravno središte istoimenog regiona. Ima 5.392.395 stanovnika. Leži na reci Mapoko, u podnožju Anda, na visini od 500 do 700 metara. Santjago je turističko središte i važan saobraćajni centar.
Prva stanica na putu otkrivanja čudesa Južne Amerike je Kalama, rudarski gradić na 2.250 metara nadmorske visine, koji se nalazi u pustinji Atakama, najsuvljoj pustinji na svetu.
San Pedro de Atakama (oko 100 km), gradić na visini od 2.440 metara, poznat po tome što se nalazi u zelenoj oazi na nekadašnjem putu Inka (povezivao je Kusko sa Čileom), a u njemu je neophodno obići muzej sa oko 4.000 lobanja, brojnih mumija, pušaka i keramike. Dolina Meseca (19 km od San Pedra) proglašena je za prirodno svetilište, a njen pejzaž potpuno podseća na mesečev, zahvaljujući vetru i atmosferskim prilikama koji su ga formirali.
Dolina smrti ili Marsa, formirana takođe na Slanom planinskom lancu.
Salar de Atakame, slano jezero dugačko oko 100, a široko oko 80 kilometara, gde je prizor crvenih flaminga na slanoj, beloj zemlji sa Andima u pozadini jedinstven i nezaboravan.
Obilazak kolonijalnog andskog gradića Tokonao, koji je sav izgrađen od kamena vulkanskog porekla - liparita, a smešten je u idiličnoj oazi u kojoj uspevaju voće, trave i cveće i ima sveže vode.
Na 99 km od San Pedra nalaze se čuveni gejziri El Tacio - geotermičko polje nalazi se na visini od 4.320 metara, a sastoji se od 40 gejzira, 60 izvora i 70 napuklina iz kojih izbija vodena para temperature 85 stepeni Celzijusovih. U ranu zoru, kada temperatura padne na nulu, može se doživeti sjajan prizor - vodena para koja ide u visinu od 10 metara.