Slobodno vreme
Turistički vodič
Simbol Njujorka čuva životnu sredinu
11.05.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Simbol Njujorka čuva životnu sredinu
Simbol grada Njujorka, Empajer stejt bilding, svojevremeno najviša zgrada na svetu, postaće najzelenija građevina na svetu.
Istorijski objekat uvodi mere za zaštitu prirodne sredine i vlasnici kažu da će po završetku projekta 2013, potrošnja energije biti smanjena za 38 odsto. Početni predračun za radove iznosi 20 miliona dolara, a očekuje se da će godišnja ušteda energije biti 4 miliona i 400 hiljada dolara.
Građena tokom tridesetih godine, sa 102 sprata, ova zgrada je džinovska art deko građevina od betona. U zgradi su kancelarije, restorani i mnoštvo turista, koji dolaze da bi uživali u pogledu na Mehetn koji oduzima dah. Slava Empajer stejta navela je vlasnike da preduzmu obimni četvorogodišnji projekat smanjenja ispuštanja ugljendioksida i utroška energije.
"Zgrada će biti podvrgnuta seriji intervencija, koje obuhvataju i zamenu svih šest i po hiljada prozora specijalnim oknima koja smanjuju toplotu leti, a zimi je zadržavaju", objašnjava za "Glas amerike" (VOA) Pol Roud, direktor projekta.
Takođe se predviđa ugradnja enegretski efikasnog osvetljenja, poboljšanje kontrolnih sistema u zgradi da bi i oni bili energetski efikasniji i ugrađivanje savremenih rashladnih i grejnih sistema, kod kojih zagađivanje zavisi od upotrebe.
Istovremeno će biti smanjeno ispuštanje ugljen dioksida iz zgrade za otprilike 105 hiljada tona godišnje. Vlasnici zgrade kažu da pretvaranje starih zgrada u objekte koji manje zagađuju prirodnu sredinu predstavlja ključ za smanjenje takozvanog efekta staklenika u Njujorku, u kojem građevine u gradu učestvuju sa oko 80 odsto.