Slobodno vreme
Turistički vodič
Zavirite u Stopića pećinu
15.05.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Zavirite u Stopića pećinu
Stopića pećina, u neposrednoj blizini Sirogojna, primila je ovih dana prve goste, čime je turistička ponuda Zlatibora postala znatno bogatija i raznovrsnija.
Zamisao zlatiborskih turističkih poslenika da ovu rečnu pećinu sa tri speleološka i hidrološka horizonta pretvore u turističku atrakciju realizovana je posle dugogodišnjih problema u rešavanju imovinsko- pravnih odnosa sa meštanima.
"U obimne poslove na uređenju i osvetljenju pećine, izgradnju pristupnog puta i mostova i obuku vodiča, Turistička organizacija Zlatibora je, uz pomoć opštine i države, uložila oko 15 miliona dinara", rekao je Jovan Pavlović, savetnik u zlatiborskoj Turističkoj organizaciji.
Stopića pećina je duga 1.691 metar, ima impresivan ulaz visok tridesetak i širok 18 metara, a nalazi se pored puta Zlatibor-Sirogojno.
Pećina se sastoji od pet celina - svetla i tamna dvorana, velika sala sa kadama, kanal sa kadama i rečni kanal. Kroz nju protiče Trnavski potok, pa iako nije bogata pećinskim ukrasima, ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao sto su dugure (otvori na tavanici), siparska kupa, vodopad i niz bigrenih kada koje se ubrajaju u najveće i najdublje u Srbiji.
Cena ulaznice je 150 dinara za odrasle i 100 dinara za decu straiju od sedam godina.