Slobodno vreme
Turistički vodič
Život na Nilu
18.05.2009. 12:00
Izvor: Press
Život na Nilu
Egipat je zemlja čija istorija neprekidno traje više od 5.000 godina. Od kraja četvrtog milenijuma pre nove ere, ne postoji vek da se tamo nešto nije dogodilo, bilo da su u pitanju ratovi ili veliki građevinski poduhvati
Krstarenje Nilom je prilika da se upozna ne samo jedna od najstarijih civilizacija na planeti, već i ono što je iz nje proisteklo: dramatičan prelazak iz starog u novo doba, iz Starog Egipta i antičke Grčke i Rima u hrišćanstvo, iz hrišćanstva u islam. To je prilika da se doživi i izuzetna lepota zemlje čija je sudbina i danas, kao nekad, vezana za Nil, reku koja je jedini izvor opstanka u delu Sahare na severoistoku Afrike.
Program „Krstarenje Nilom" u organizaciji „Kon Tikija" obuhvata većinu značajnih mesta u Egiptu, od Aleksandrije do 1.500 kilometara udaljenog Abu Simbela, nedaleko od granice sa Sudanom. Plovidba brodom odvija se između Luksora i Asuana (ili obrnuto), u dužini od 220 kilometara. To je prilika da se uživa u raskošnoj lepoti doline Nila, pritisnute i sa istoka i sa zapada pustinjom.
Putovanje počinje u Hurgadi, odakle se kreće na sedmodnevno krstarenje, koje počinje u Luksoru, prvoj stanici na Nilu. Obilazi se istočna obala i hramovi u Karnaku i Luksoru. Sledi poseta zapadnoj obali: obilazak Memnonovih kolosa, pogrebnog hrama kraljice Hatšepsut i grobnica u Dolini kraljeva. U gradu Edfu nalazi se najočuvaniji egipatski hram, posvećen bogu Horusu. Petog dana stiže se u Asuan. Obilaze se Velika asuanska brana i kamenolom sa nedovršenim džinovskim obeliskom, hram File. Moguć je i fakultativni izlet za Abu Simbel i obilazak ovog 3.000 godina starog hrama. Sedmi dan rezervisan je za Kom Ombo i posetu dvojnom Horusovom i Sobekovom hramu iz ptolemejskog perioda. Isplovljava se za Luksor, a potom se odlazi na sedmodnevni odmor u Hurgadu.
Cena ovog 15-dnevnog aranžmana je od 669 evra, u zavisnosti od hotela, i organizuje se tokom cele sezone. U cenu aranžmana uračunati su prevoz avionom, autobuski transferi prema programu, sedmodnevno krstarenje, pun pansion na brodu s pet zvezdica, smeštaj u Hurgadi, razgledanja i posete prema programu, sa ulaznicama na lokalitete.