Slobodno vreme
Turistički vodič
Hurgada
29.05.2009. 12:00
Izvor: Putovanja.info
Hurgada
Hurgada se nalazi na obali Crvenog mora. Obala je duga oko 40 km, ali grad ne zalazi daleko u pustinju koja ga okružuje.
Grad je osnovan početkom XX veka a od 80-ih veliki broj američkih, evropskih i arapskih investitora ulaže u njega.
Turistima su na raspolaganju različiti tipovi smeštaja: od turističkih sela do luksuznih hotela. Veliki je i izbor sportova na vodi.
Grad se sastoji iz nekoliko delova. U Sakali se nalaze najmoderniji hoteli, Dahar je stari deo grada u kome se nalazi velika pijaca (bazaar), pošta i glavna autobuska stanica.
Na oko 40 km južno od Hurgade nalazi se selo Šarm El Naga koje je poznato po lepim i neobičnim plažama. El Gouna je grad-hotel otvoren za turiste ali ne i za Egipćane koji tu nisu zaposleni.
Grad se sastoji od nekoliko ostrva koja su razdvojena kanalima a povezana mostovima. Zato ga i zovu ,,Egipatska Venecija“. Ako zelite da kupite Nargilu, obavezno trazite da je probate ili zamolite vodica da vam preporuci gde da kupite. Vecina su samo suveniri koji ili nikada nisu bili predvidjeni da rade ili ce vam trajati 2-3 puta. Hurgada pruža odličan noćni provod sa mnoštvo kafića i barova ali i raznih drugih organizovanih zabava poput roštiljanja na plaži, karaoka večeri, pena parties kao i ronilačkih žurki.
Od popularnijih klubova tu su Papas Beach Club i Calypso, dok je klu Alf Leila Wa Leila poznat po trbušnim plesačicama i nastupanjem arapskih folklornih kudova.