Slobodno vreme
Turistički vodič
Grčka ubedljivo najomiljenija destinacija Srba ovog leta
10.06.2009. 12:00
Izvor: AutoBrief
Grčka ubedljivo najomiljenija destinacija Srba ovog leta
Turisti iz Srbije su i ove godine najviše zainteresovani za letovanje u Grčkoj, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta) Radisav Stanković.
On je agenciji Beta rekao da će, prema rezulatima ankete koje sprovodi ta asocijacija, oko 40 odsto građana Srbije letovati ove godine u toj zemlji.
"Nakon Grčke, najtraženije destinacije su Turska i Bugarska, za koje se opredelilo oko 19 odsto, od oko 22.000 ispitanika", kaže Stanković i dodaje da očekuje da će prodaja turističkih aranžmana u 2009. biti na nivou prošle godine, uprkos ekonomskoj krizi.
Za letovanje u Crnoj Gori opredililo se tri odsto građana, a zainteresovanost za letovanje u Hrvatskoj i Sloveniji i dalje je mala.
"Uprkos jakoj kampanji Hrvatske na srpskom tržistu, u agencijama se nije povećala prodaja aranžmana za hrvatsko primorje, jer turisti tamo uglavnom putuju induvidualno", rekao je Stanković.
On kaže da su problem i visoke cene, koje su na hrvatskom primorju dosta veće nego u Grčkoj, Turskoj, Egiptu i drugim destinacijama.
"Kada budu niže cene, biće mogućnosti da agencije iz Srbije organizuju putovanja na te destinacije", kazao je Stanković.