Slobodno vreme
Turistički vodič
Majorka po super ceni
12.06.2009. 12:00
Izvor: Press
Majorka po super ceni
Ostrvo Majorka najveće je ostrvo u Španiji i deo je arhipelaga Balearskih ostrva u Sredozemnom moru
Bilo je važan deo Rimskog carstva i u to vreme su osnovani gradovi Polentija (Alkudija) i Palmarija (Palma de Majorka). Na ostrvu su gajene masline, vinogradi, a proizvođena je i so. Ime ostrva potiče od latinskog izraza „insula maior" (veliko ostrvo), koje je kasnije evoluiralo u Majorka. Udaljena je od Barselone skoro koliko i od afričkog kontinenta, ima 554 kilometara dugu obalu na kojoj se smenjuju široke peščane plaže sa oštrim liticama, između kojih su stvorile predivne skrovite uvale („cala"). Danas je ovo ostrvo jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija.
Palma de Majorka je glavni i najveći grad na ostrvu. Poznat je po zadivljujućoj arhitekturi, odličnom šopingu i brojnim restoranima sa mediteranskim specijalitetima. Najveće atrakcije su Katedrala de Majorka, arapsko kupatilo iz 10. veka i dvorac Belver, sagrađen na ruševinama muslimanske građevine. Na Majorki se nalazi nekoliko rustičnih sela u kojima kao da je vreme stalo. Najpoznatije je Valdemosa, u kojem su čuveni par Frederik Šopen i Žorž Sand proveli zimu 1838-39. godine. Soler je živopisan planinski gradić smešten u dolini okruženoj najvišim vrhovima Majorke. Poznat je po fenomenalnim kućama građenim u „art nuve" stilu, a jedna od atrakcija je crkva koju je projektovao jedan od Gaudijevih učenika. Izuzetno atraktivno je i tradicionalno selo Polenca u podnožju planinskog lanca Sera de Tramuntana. Iznad sela nalazi se brdo Puig de Polenca, na čijem vrhu je bio ženski manastir sagrađen 1348, a poslednje monahinje su ga napustile 1988, kada je pretvoren u hostel. Nekadašnja ribarska sela, koja su nikla na obalama mora, danas su izrasla u turističke centre u kojima se nalaze i luksuzni hoteli, ali i ušuškane tradicionalne kuće.
Agencija „Kon Tiki" u svojoj ponudi ima zanimljivu „last minute' ponudu za Majorku za 23. jun: cena jedanaestodavnog aranžmana na bazi polupansiona u hotelu „Flamboyan" sa četiri zvezdica snižena je sa 799 na 659 evra.