Slobodno vreme
Turistički vodič
Krstarenje "trabantom"
15.06.2009. 12:00
Izvor: Travel
Krstarenje "trabantom"
Najpoznatije vozilo iz doba hladnog rata i podele Nemačke na istočnu i zapadnu, popularni "trabant", ponovo je na ulicama
Vozilo plastične karoserije i dvotaktnog motora, koje je američki "Tajm" uvrstio u 50 najgorih automobila svih vremena, bilo je rušenjem Berlinskog zida i padom socijalizma uklonjeno s ulica nemačkih gradova.
Tokom godina se "trabant" u raznim oblicima vraćao u život, bilo na razglednicama, bilo kao eksponat u uvek posećenim muzejima socijalizma u Berlinu. Činjenica da gomile turista tokom svojih poseta Berlinu redovno kupuju ove automobilčiće kao suvenire s puta, naterala je nemačke turističke radnike da u svoju ponudu uvedu "Trabi safari" - razgledanje grada iz "trabanta", piše "Press".
Posetioci imaju na raspolaganju 60 modela, od klasičnih do kabriolet varijanti, a boje automobila se kreću od zebraste do leopard nijansi. Krstarenje "trabantom" obuhvata dve ture: "Berlin klasik", na kojoj se obilaze istorijske znamenitosti i "Vajld ist" ili putevima Marksa i Engelsa, gde se posećuju sve bitne lokacije iz socijalističke ere.
Pre iznajmljivanja automobila za krstarenje, turisti moraju da prođu kratak kurs na kome se upoznaju s vozilom. Turistička vožnja "trabantom" traje sat vremena i košta 50 evra po satu.