Slobodno vreme
Turistički vodič
Amsterdam: "evropski grad greha"
17.06.2009. 12:00
Izvor: AutoBrief
Amsterdam: "evropski grad greha"
Amsterdam, svojim imidžom bučnog i šarenog grada, magnetski privlači turiste iz celog sveta. Nalazi se na ušću reke Amstel i ispresecan je velikim brojem uskih ulica i kanala.
Grad je moguće obići biciklom ili peške. Bicikli su jedan od zaštitnih znakova Amsterdama, a kažu da ih ima duplo više od automobila.
Najpoznatiji gradski trg se zove Dam. Ludih 60-ih bio je sastajalište pripadnika hipi pokreta iz celog sveta. Čini se da je njihov duh i dalje prisutan tu i zaslužan za odličnu atmosferu. Trg je i pozornica za brojne ulične zabavljače.
O bogatoj kulturi i istoriji Amsterdama svedoče brojni muzeji. Inače, tematika muzeja je raznolika, od istorijskih i umetničkih do muzeja seksa, piva, marihuane... Zanimljiv je i muzej dijamanata, u čijoj blizini se nalazi i fabrika za njihovu obradu. Ovde može puno da se nauči o rezanju, poliranju i kvalitetu ovog vrednog kamenja. Obrada jednog jedinog karata može trajati ceo dan, a da biste postali stručnjak za obradu potrebno je više od 15 godina. Najveća atrakcija u Amsterdamu je "Četvrt crvenih fenjera" koja se nalazi nedaleko od trga Dam. Dok hodate ovim neobičnim ulicama, možete u izlozima gledati famozne prodavačice ljubavi iz svih delova sveta i svih starosnih dobi. Osim kupovanja ljubavi, ovo mesto je poznato i po ludoj zabavi kao što je gledanje seksa uživo ili striptiz transvestita. Međutim, čelnici grada već uveliko planiraju izmeštanje ove četvrti iz centra Amsterdama. Njihov cilj je sprečavanje trgovine ljudima i prekomerne upotrebe droge. Umesto bordela, otvoriće ekskluzivne tržne centre. Ako ovaj zakon zaista zaživi," nikad više neće biti isti.
Podjednako zanimljivi su i "kofi šopovi", gde umesto kafe dobijate cenovnik lakih droga koje se mogu kupiti i konzumirati na licu mesta. Osim ovih opijata aktuelne su i takozvane magične pečurke. Postoje različite vrste, od slabijih koje izazivaju salve smeha do jakih koje dovode do ozbiljnih halucinacija. Poznat je slučaj mlade Francuskinje koja se prošle godine, posle upotrebe pečuraka, ubila. U Amsterdamu živi oko 700.000 stanovnika i 150 različitih nacija. Holanđani su ljubazni domaćini i 85% njih govori engleski tako da sporazumevanje ne predstavlja problem.
Prava je privilegija posetiti Amsterdam na "Kraljičin dan" nacionalni praznik koji Holanđani slave 30. aprila. Tada se na ulicama okupi oko milion ljudi da proslave ovaj praznik, koji je ustvari rođendan preminule kraljičine majke. Ako želite da se bar na trenutak osećate kao "domaći" sve što treba da uradite je da obučete nešto narandžasto.