Slobodno vreme
Turistički vodič
Đavolja varoš
22.06.2009. 12:00
Izvor: Autobrief
Đavolja varoš
Đavolja varoš nalazi se na južnoj padini planine Radan, 27 kilometara jugoistočno od Kuršumlije. Lokalitet pripada selu neobičnog imena - Đake.
Đavolju varoš čine 202 zemljane figure ili, kako ih lokalno stanovništvo naziva, "kule", i dva izvora veoma kisele vode s visokom mineralizacijom.
Kameni stubovi su nastali delovanjem erozije na zemljište sastavljeno od rastresitog, ali čvrstog materijala na kome se nalazi kamenje veće veličine. Pre više miliona godina celo područije je bilo središte snažnih vulkanskih aktivnosti, o čemu i danas svedoče raznobojne stene u zaleđu stubova.
Ipak, narod je pokušao da objasni nastanak Đavolje varoši delovanjem viših sila pa iz tog razloga postoje brojne legende. Govori se da su nekada davno tu živeli skromni, mirni i svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu, pa im je spremio đavolju vodu, da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani rešili su da venčaju brata i sestru. Đavolji plan pokušala je da spreči vila koja, prema legendi, i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove, i oni su krenuli s mladencima ka crkvi na venčanje. Ona je onda počela da se moli Bogu da spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima. Pojedinci veruju da zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole, koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima i koji su ima donosili zlo i nevolje, a otarasili su ih se prenoćivši jednu noć pored crkvišta Svete Petke, koje se nalazi u neposrednoj blizini zemljanih figura.
Đavolja varoš je nominovana za jedno od sedam prirodnih svetskih čuda od Turističke organizacije Kuršumlija i Turističkog preduzeća "Planinka", uz podršku Turističke organizacije Srbije. Nominacija za sedam najatraktivnijih prirodnih fenomena, koju je najavio Švajcarac Bernar Veber, trajaće do 8. avgusta sledeće godine, posle čega će biti formirana lista od 21 kandidata, od kojih će globalnim glasanjem, putem Interneta, biti izabrano sedam prirodnih čuda.