Slobodno vreme
Turistički vodič
Odmor na Crnom moru
24.06.2009. 12:00
Izvor: Politika
Odmor na Crnom moru
Posle slabijeg interesovanja nakon uvođenja viza Bugarska opet u žiži
Nakon buma od pre desetak godina Bugarske kao jeftine destinacije za odmor naših turista i nakon perioda uvođenja viza – pad interesovanja za crnomorsku obalu bio je čak kažu u agencijama i svih 50 posto. Po privikavanju na novonastalu situaciju uz liberalizovan vizni režim ove sezone za letovališta u Bugarskoj vlada veće interesovanje mada se prodaja odvija nešto ranije nego je što je to uobičajeno za ovu komšijsku destinaciju, u koju se uvek, kažu, odlazilo u poslednji čas.
Branka Karadžić iz Kontikija tvrdi da su već sada poznati aduti bugarske obale:
Kvalitetu i povoljnim cenama naš čovek teško može da odoli. U ponudi imamo širok izbor aranžmana, od luksuznih do najjeftinijih, tako da Bugarska može da se uporedi sa nekadašnjim nivoom tražnje. Jedna od velikih prednosti Kontikija su i čarter letovi za Varnu kojim započinjemo ciklus novog kvaliteta letovanja na Crnomorskoj rivijeri. Počev od trećeg jula redovni čarter letovi za sve naše putnike u paketima već od 199 evra sa smeštajem, prevozom avionom i boravkom od deset dana malo će ko moći da odoli.
Aleksandar Vučković iz Argusa misli da će biti prevaziđen zastoj zbog uvođenja viza.
Bugari su uložili mnogo u kvalitet hotelske ponude, vanpansionska potrošnja je i dalje vrlo pristupačna a mogućnost šopinga, zabave i noćnog života dostupna pogotovu mlađoj populaciji. Jeftini aranžmani obeležavaju ovu sezonu pa je Bugarska jaka konkurencija Grčkoj i Turskoj.
Borislav Andrić iz agencije Konte kaže:
Bugarska je napredovala ne samo u domenu van standardne ponude i zabavnog života već u broju i kvalitetu smeštaja koja je nekada bila za Sunčev breg oko 24 hiljade ležajeva a sada nudi i svih 300 hiljada. Intenzivna je i gradnja jeftinih apartmana koji se prodaju na tržištu zapadne Evrope. Kako imamo fiksne zakupe u već poznatim hotelima Nesebara i S. Brega dajemo velike sezonske popuste pa očekujemo tražnju na nivou prošle sezone.
Od kada su uvedene vize našim ljudima je bilo potpuno svejedno da li će čekati vizu pred Grčkom, Španskom ili Bugarskom ambasadom iako je proces dobijanja viza u Bugarskoj pojednostavljen – tvrdi Dobrivoje Matović iz Top tursa, i nasdtavlja – ipak, to nije vredelo jer su ljudi imali odbojan stav prema čekanju „komšijskih” viza pa je pad bio drastičan. Sada se prodaja polako vraća jer su niske cene i jeftina vanpansionska potrošnja učinila ponovo interesantno crnomorsku rivijeru za naše ljude. Očekujemo za nijansu jaču prodaju od prošle sezone – kaže ovaj stručnjak iz Top tursa.
Harun Mustajbašić iz agencije Hari M tvrdi da će se Bugarska neminovno vratiti na naše turističko tržište da li ove ili sledeće sezone.
Bugari su više od 20 posto povećala ponudu kvalitetnijeg smeštaja, dobrih hotela i apartmana uz već poznati sjajan noćni život, zabavu i blisku nam kuhinju, može se očekivati da blago poraste prodaja nakon onog viznog šoka od pretprošle sezone. Uvođenje čartera Kontikija do Varne će svima poboljšati prodaju – uverene je direktor agencije Hari M.
Zoran Petković direktor Eurotursa misli da će Bugarska opet biti hit prevashodno za mlade.
Kafići, diskoteke, klubovi besomučna zabava na plaži uz jeftinu i nama blisku hranu (sve vrste nama omiljenih roštilja i pikantnih jela) veliki su adut komšijskog turizma. Vizni režim totalno pojednostavljen gde agencija sve rešava za putnika uz jednu sliku i formular doneće bolju prodaju ili bar na nivou prošle sezone – uveren je Petković.