Slobodno vreme
Turistički vodič
Burdž Al Arab – jedini hotel sa 7 zvezdica
26.06.2009. 12:00
Izvor: Autobrief
Burdž Al Arab – jedini hotel sa 7 zvezdica
Burdž Al Arab, što u prevodu na srpski jezik znači Toranj Arapa, je visoko luksuzni hotel u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izgradnju hotela naručio je sultan Zaid ben Sultan.
U novembru 1994. godine počela je gradnja hotela i trajala je šest godina. Ideja je bila da Burdž Al Arab postane simbol zemlje. Na ovom projektu radile su arhitekte i inženjeri iz jednog od najvećih projektantskih biroa na svetu, Aiksa. Glavni arhitekta bio je Tom Rajt. Hotel je napravljen po uzoru na brod Doua i važi za najkomplikovaniji arhitektonsko-građevinski poduhvat na svetu. Za izgradnju je angažovana i južnoafrička kompanija "Murrey & Roberts". Burdž Al Arab je visok 321 metar i to je najviši hotelsko-ugostiteljski objekat na svetu. Nalazi se na veštačkom ostrvu, 280 metara od Jumeriah plaže, do koga se dolazi posebnim mostom. Sultan je zahtevao da se hotel izgradi na veštačkom tlu od peska i kamena, ali nije dozvolio da se menja visina ostrva, što je izazvalo dodatne komplikacije. Zbog blizine granice afričke tektonske ploče, morskih struja i vetrova, postojao je rizik da ostrvo bude ugroženo usled nepredvidljivog vremena. Iz tog razloga su prvi put upotrebljeni šuplji betonski blokovi, koji su postavljeni na kamenje oko ostrva da bi smanjili jačinu talasa i sprečili eroziju ostrva.
Hotel je izgrađen u obliku latiničnog slova V i povezan je jarbolom s jedne strane, kako bi podsećao na brod. Druga strana, koja je okrenuta ka obali spojena je teflonskim platnom, a ono je presvučeno staklenim vlaknima. U Burdž Al Arabu postoje luksuzni apartmani, koji obuhvataju 202 sobe. U pitanju su dupleksi, a u svakom se nalazi telefon i televizor, a najskuplji imaju i lift. Najmanji apartman je na 169 kvadratnih metara, a najveći, Kraljevski apartman, se prostire na 780 kvadratnih metara. Bez obzira na visoke cene smeštaja, koje se kreću od 700 do 20.000 evra, popunjenost hotela je uvek od 80 do 94 odsto. Neverovatno je da samo ulazak u hotel i razgledanje košta 35 evra i na to se čeka 7 dana.
Na 200 metara iznad Persijskog zaliva nalazi se najpoznatiji restoran hotela, Al Muntaha, što u prevodu znači najviši. Iz restorana se pruža panoramski pogled na Dubai, do koga se stiže panoramskim liftom. Glavni kuvar ovog restorana, Edah Semaj Leachim dobio je priznanje za Kuvara 2006. godine a on ima i svoj restoran u hotelu. Drugi važan restoran je Al Mahara, što u prevodu znači Ostrog, a do njega se stiže simuliranom podmornicom. U ovom restoranu nalazi se i akvarijum u kome je više od milion litara morske vode.
Osam hiljada kvadratnih metara hotela je pod dvadesetdvokaratnom pozlatom.
Hotel noću na svaka 3 minuta drugačije svetli. Na vrhu se nalazi ogroman teniski teren, na kome su Andre Agasi i Rodžer Federer odigrali prijateljski meč. Zbog svega ovoga, Burdž Al Arab je jedini hotel na svetu kategorisan sa 7 zvezdica. Kada je otvoren, postavljeni su novi standardi u oblasti hotelijerstva