Slobodno vreme
Turistički vodič
Sitonija – hit ovog leta u Grčkoj!
03.07.2009. 12:00
Izvor: Poslovna Žena
Sitonija – hit ovog leta u Grčkoj!
Raznolikost geografije i uslova smeštaja, glavne su odlike poluostrva Sitonije na Halkidikiju.
Sitonija – hit ovog leta u Grčkoj! Zašto? Krenuli smo da proverimo u kružnom obilasku poluostrva.
Posle urednih polja maslina i pšenice, koja se smenjuju po valovitoj ravni Halkidikija, kao Gojino zeleno i žuto, zašli smo u strmu borovinu Metamorfozisa. U ovom mestu je Grčka vlada podigla omladinski kamp – po principu: za našu decu najbolje. Metamorfozis je vazdušna banja. Obala je zasićena mirisom borovine. Mesto liči na Hrvatsko primorje.
Posle pola sata mirne vožnje uz obalu, stižemo u poznatu luku za jahte Neos Marmaras. Ručamo u restoranu na strmoj gradskoj veduti. Tanjir musake za pristojnih pet evra i polu litarska boca recine za tri. Recina je lokalno stono vino s dodatkom borovine; po navodima meštana, najstarija receptura za vino, još iz doba Aleksandra Makedonskog. Skupo vino iz obližnjeg Porto Karasa smo preskočili, kao i obilazak ovog odmaralište za bogate - i tako uštedeli pet evra za ulazak u jedan od najskupljih hotelskih kompleksa Grčke.
Ravnina plaža Toronija dokazuje tezu o Sitoniji kao području u kojem se na kratkom rastojanju smenjuju strme uvale i kamenite plaže sa peščanim, širokim pristupom moru koje pod suncem odbljeskuje u prozirnoj vodi.
Raj za ronioce je uvala Kalamici. Šljunak na plaži Kalamicija je toliko sitan, da je posle ležanja u plićaku koža kao posle SPA masaže čokoladom.
Do susedne uvale, Sikije, stižemo zemljanim putem. Tu je samo jedna kafana pod vinovom lozom. Kockasti crveno-beli stolnjaci. Mediteransku pastoralu oblikuje i lenji hod krupne mačke, koja se uvija oko nogu gostiju.
Do desetak kilometara udaljenog Sartija prati nas dvehiljade metara visok rog Svete Gore. Udaljen je „na dohvat ruke”, odmah preko zaliva koji deli drugi i treći prst Halkidikija. Luka Ilić, iz Astra Travela, beogradske agencije specijalizovane za Sitoniju, pokazuje na monašku planinu kao još jedno objašnjenje zašto je zaljubljen u ovo avanturističko poluostrvo:
„U Sartiju se letuje sa pogledom na Svetu Goru”, kaže Luka, ali dodaje da je ovo nekadašnje ribarsko selo, postalo gradić zabave. U Sirtaki baru je nacionalni provod, a ogroman disko-klub, Makedonija, koji je napravljen kao tvrđava, prima 1 000 ljudi. Istovremeno Sarti je i baza za robinsonske izlete brodom. Mesto koje ne treba zaobići je plemenita divljina Oranž biča. Grčki vajari ovo mesto ljubomorno čuvaju od turista, pa je tu samo kamp bez vode i struje. Ali je zato pesak beo kao trbuh tropske ribe, a more je eterično bledo-zeleno.
Obišli smo još i mini arhipelag Vurvurua, gde smo večerali odreske ajkule i gulaš od sipe. Sitonija je zadovoljstvo za sva čovekova čula.