Slobodno vreme
Turistički vodič
Uživajte u letovanju sa bebom
10.07.2009. 12:00
Izvor: Autobrief
Uživajte u letovanju sa bebom
Ne plašite se da krenete s bebom na letovanje. Ukoliko se pridržavate saveta pedijatra i pripremite sve potrebne "rekvizite", uživaćete na odmoru.
Leto je tu, a vi razmišljate smete li da krenete sa bebom na odmor. Plašite se, kao i svaki roditelj, kako će ona podneti put, hoće li joj promena klime prijati, da li će se razboleti i posebno, šta da radite u tom slučaju. Dr Branka Maksić, pedijatar Doma zdravlja "Milutin Ivković" kaže da nema razloga za zabrinutost. Vašoj bebi će, kao i vama, prijati zajednički odmor. Ukoliko se adekvatno pripremite, a vaša beba je napunila dva meseca i primila prve vakcine, poslušajte savete dr Maksić i slobodno krenite na put. Ne krećite na put tokom najtoplijih meseci.
Najbolje je da letovanje planirate tokom juna ili septembra. Jul i avgust su pretopli, sunce je prejako, a to neće prijati ni vama, kao ni bebi.
Pre nego što krenete posavetujte se sa vašim pedijatrom. Potrudite se da izaberete letovalište u kom postoji pristupačna zdravstvena zaštita. Važno je da uslovi smeštaja budu slični onima kakve imate kod kuće.
Možete putovati bilo kojim prevoznim sredstvom, ali ako idete automobilom, nemojte klimu držati uključenu sve vreme. Ako možete, podesite je na temperaturu pet stepeni nižu nego što je spoljna. Povremeno otvarajte prozor i pravite pauze tokom vožnje. Deset minuta pre zaustavljanja isključite klimu, kako biste izbegli nagle promene temperature.
Na plažu idite ujutru do 10 časova, a po podne posle 17 časova. Bebu ne iznosite direktno na sunce, trudite se da što više bude u hladu. More je najčistije ujutru, pa je najbolje da se tada kupate sa bebom.
Bebe do godinu dana ne smete mazati kremama ili losionima sa zaštitnim faktorom. Jedina zaštita od sunca su hladovina, šeširić, svetla garderoba i zaštitne naočari.
Najbolja zaštita od alergija je dojenje, pa ga nikako ne prekidajte kad odete na odmor. Ako se alergija ipak pojavi, dajte detetu sirup protiv alergije koji vam je preporučio lekar, istuširajte ga, raskomotite i potražite najbližeg lekara.
Vodite računa da dete pije flaširanu vodu, ili onu koja je prokuvana. Isto se odnosi i na pažljiv izbor hrane, a gotove kašice možete poneti i od kuće. Ako ipak dođe do crevne infekcije, koja se manifestuje povraćanjem ili prolivom, dobro je da kod sebe imate probiotik. Najbolji je "ORS" rastvor u kesicama koji ćete mu povremeno davati da pije.
Treba da ponesete sa sobom neki antipiretik za obaranje temperature u obliku sirupa ili čepića. Koristite ga samo ako temperatura pređe 38,5 stepeni. Ako to potraje, bilo bi dobro da potražite savet lekara.
Sa sobom obavezno treba imati hanzaplast, sterilnu gazu, zavoj i dezinfekciono sredstvo, ukoliko dođe do bilo kakve povrede. Ako smatrate da je povreda ozbiljnija obavezno se obratite najbližem lekaru.