Slobodno vreme
Turistički vodič
Meksiko - zemlja piramida i pećina
27.01.2010. 12:00
Izvor: Poslovna Žena
Meksiko - zemlja piramida i pećina
Najveća atrakcija je centralna piramida sa koje se pruža pogled na ostale drevne građevine i neprohodnu džunglu
Srednjovekovne crkve, predivne peščane plaže, koralni grebeni za ronjenje, mistične piramide, jedinstvena flora i fauna, drevna plemena Inka, Maja i Asteka, reke ponornice, pećine, vodopadi, pregršt interesantnih izleta očekuje turiste samo u jednoj zemlji na svetu - Meksiku.
Drevna plemena Maja, Inka i Asteka živela su na prostoru današnjeg Meksika. Zvanični jezik - španski, zaostavština je beskrupuloznih španskih konkvistadora. Kortes je najpoznatiji osvajač sa Apeninskog poluostrva i najzaslužniji je što su se Španci u 16. veku naselili u srednjoj Americi. Poluostrvo Jukatan, koje je smešteno na krajnjem istoku, najpopularniji je turistički region u Meksiku. Najstariji grad plemena Maja - Koba nalazi se usred džungle. Na ulasku su nešto niže i dugačke piramide sa velikim kamenim prstenovima u sredini. Tu su Maje igrale drevnu igru palote, koja je najsličnija današnjem fudbalu. Interesantno je da su igrači pokušavali kožnu loptu da probace kroz prsten samo uz pomoć kukova, lakata i kolena. Pobednik je u stvari bio „gubitnik“ po našem shvatanju, pošto je za nagradu bio ubijen. Maje su verovale da se na taj način direktno stiže u raj i blagostanje i napušta prolazni život na zemlji.
Zbog veličine, većina priramida u Kobi može da se obiđe uz pomoć „taksija“ - bicikla koji ima dvosed pozadi ili sami uz pomoć dvotočkaša. Najveća atrakcija je svakako centralna piramida sa koje se pruža pogled na ostale drevne građevine i neprohodnu džunglu. Izgrađena je u četvrtom veku, a prvi pisani dokazi o ovom mestu su iz devetog veka. Interesantno je da je teren za palote imao velike tribine, a da je samo igralište i danas pokriveno travom. To je bio verovatno najmoderniji „sportski stadion“ u devetom veku. Centralna piramida je i danas u dobrom stanju, ali zbog svoje strmine, turisti se prilikom penjanja i silaženja drže za kanap koji se proteže celom dužinom.
Kankun je najpoznatija turistička destinacija u Meksiku. U ovom gradu je u zimskom periodu u proseku preko 20 stepeni. Interesantno je da je glavna ulica u Kankunu opasana sa jedne strane močvarom, a sa druge morem. U najtoplijim danima leta dešava se da krokodili izađu na put iz slatke vode, kako bi se nakratko odmorili na asfaltu. Prava atrakcija su restorani na obali iz kojih turisti mogu da vide reptile na samo nekoliko metara udaljenosti i nahrane ih mesom.