Slobodno vreme
Turistički vodič
Odmor po starim cenama
29.01.2010. 12:00
Izvor: Blic
Odmor po starim cenama
I ove godine Tara je među najposećenijim planinskim centrima u Srbiji, pogotovu za novogodišnje i božićne praznike i školski raspust. Ni nedostatak snega nije bitnije uticao na posećenost ove planine, a hotelijeri i vlasnici privatnih pansiona nisu menjali prošlogodišnje cene, kako smeštaja tako i hrane i pića.

Nosilac turizma na Tari je svakako Vojna ustanova „Tara”, koja u svojim hotelima „Omorika”, „Beli bor” i „Javor” ima oko 600 ležajeva. Trenutna popunjenost je gotovo stoprocentna, a tako će biti do kraja raspusta. Tome su, pored odličnih smeštajnih kapaciteta, doprineli i brojni sadržaji, kvalitetna usluga i pristupačne cene, uz mogućnost plaćanja u sedam rata.
- Svake godine se trudimo da gostima ponudimo nešto novo. Ove godine je to nova ski-staza na samo stotinak metara od hotela „Omorika”. Staza je duga 250 metara, ima moderan ski-lift, a gostima je na raspolaganju biti i noćno skijanje. Početnicima će pomagati instruktori skijanja, a obezbedili smo i bogat izbor ski-opreme za iznajmljivanje. Uz to renovirali smo i kompletan treći sprat hotela - kaže Ivan Nešović, šef prodaje VU „Tara”. Uz novitete, gostima su u ovom hotelu na raspolaganju i nedavno renovirani zatvoreni bazen, sauna, trim-kabinet. U hotelu se nalazi i bogata biblioteka, internet kabinet, salon zabavnih igara, salon lepote, frizerski salon, pošta, prodavnica suvenira. Pored hotela je i 10 kilometara uređenih pešačkih staza. Posebnu pogodnost imaju roditelji sa malom decom o kojoj će u salonu igara brinuti vaspitači dok su roditelji u šetnji, na skijanju ili izletu. Tu je i ski-staza kod renoviranog hotela „Beli bor”, brojni izleti…
- Od Nove godine do kraja raspusta skoro svi kapaciteti su popunjeni. Tako je godinama jer su naši gosti uglavnom stalni, znaju šta ovde mogu da dobiju, pa im ni ova zima sa malo snega ne smeta. Ni cene nismo menjali, a sve se može platiti u sedam mesečnih rata - sa zadovoljstvom ističe Nešović. S njegovim rečima se slažu i gosti na Tari.
- Od 1982. godine redovno dolazimo na Taru, u „Omoriku”, i po tome se vidi koliko smo odušljeveni. Svake godine nas ovde nečim novim prijatno iznenade. Ove godine je to kompletno renoviran bazen. Ipak, ono što ovaj hotel i Taru uopšte izdvaja od drugih je ljubaznost domaćina. Za sve ove godine nismo videli ni jedno namršteno lice - pričaju Željka i Dragan Maksimović iz Beograda.
Na trenutnu posećenost ne mogu da se požale ni u kultnom pansionu i restoranu „Kurta”.
- Zadovoljni smo posetom, pogotovo posle najava krizne godine za turizam. Gostima je na raspolaganju ski-staza neposredno uz pansion, vožnja motornim sankama, izleti. Godinama smo prepoznatljivi po dobroj kuhinji i obilnim porcijama, stalni posetioci Tare to znaju, a cene dugo nismo menjali - priča Milorad Vukajlović, sin vlasnika pansiona. Noćenje u apartmanu sa bogatim doručkom ovde košta 1.850, a dvokrevetnoj sobi 1.350 dinara.
Na popunjenost u ovom periodu ne mogu da se požale ni vlasnici soba i kuća za izdavanje. U Sportsko-turističkom centru kažu da je registrovano 60 domaćinstava sa 334 ležaja, i da su svi od Nove godine do kraja raspusta popunjeni. Cena ležaja je od 7 do 10 evra, a dnevni najam apartmana od 40 do 60 evra u zavisnosti od veličine i opremljenosti.