Slobodno vreme
Turistički vodič
Kriza "obukla" ovogodišnji venecijanski karneval
10.02.2010. 12:00
Izvor: vesti-online
Kriza "obukla" ovogodišnji venecijanski karneval
Svetska kriza prinudila je organizatore Venecijanskog karnevala da smanje budžet za 40 odsto, a posetioce da skrate boravak na jednodnevni izlet do Venecije. Organizatori poručuju da su želeli da program odiše kvalitetom, ali da sve bude skromnije.
Venecijanski karneval jedan je od najstarijih karnevala na svetu koji svake godine poseti stotine hiljada gostiju.

"Ovde su hrana i piće, posebno suveniri, preskupi. Odseli smo u iznajmljenom apartmanu, hranu kupujemo u samoposluzi i kuvamo kod kuće", kaže Hejden Neš, turista iz Britanije.

Zbog ekonomske krize, organizatori su na karneval mogli da potroše samo milion evra. Pjero Salva Rosa iz organizacionog tima objašnjava da je karneval ove godine napravljen imajući u vidu krizu u zemlji i svetu.

"Želeli smo smo da naš umetnički program odiše kvalitetom, ali da sve bude skromnije, zbog finansijskih teškoća i nedavnih tragedija poput one na Haitiju", kaže Salva Rosa.
Mnogi hoteli u Veneciji, koji su ranijih godina u vreme karnevala bili popuni sada obaraju cene da bi privukli turiste.

Vitorio Bonačini, predsednik Udruženja hotela u Veneciji, kaže da je u odnosu na 2009. godinu broj gostiju u hotelima približno isti, ali da će prihod biti manji od prošlogodišnjeg.

Ovogodišnji karneval posvećen je čulima, tako da će svaki deo grada prilagoditi koncerte i događaje jednom čulu. Onaj ko je imao sreće da nabavi kartu učestvovaće na koncertima, revijama i drugim feštama planiranim na ulicama oko Velikog Kanala.