Slobodno vreme
Turistički vodič
Divčibare - Susret mora, Karpata i ravnice
15.02.2010. 14:00
Izvor: press
Divčibare - Susret mora, Karpata i ravnice
Daleko od gradske buke, na Divčibarama možete da otkrijete tajne očuvane prirode i posvetite pre svega vreme sebi. Ova planina je idealno mesto za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju. Divčibare, visoravan na planini Maljen, turistički je centar već 100 godina. Na nadmorskoj visini od 1.000 metara, Divčibare su udaljene 38 kilometara od Valjeva i 110 od Beograda.

"Sudaranje" klima
Status vazdušne banje planina je dobila 1963. godine jer je veoma pogodna za lečenje mnogih bolesti, i to pre svega neurovegetativne smetnje, plućne bolesti, bronhijalnu astmu, anemiju, asteniju, dermatoze i mnoge druge. Na ovoj planini "sudaraju" se morske, karpatske i panonske klime koje su stvorene za lečenje disajnih organa.

Postoji šest obeleženih planinskih staza koje kroz prekrasnu prirodu vode do maljenskih vrhova (vidikovca) gde se pluća "pare" i čiste prohladnim vetrovima. Divčibare su visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Povoljan geografski položaj doprinosi da prema njemu gravitira oko dva miliona gradskih stanovnika, jer su one najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i gradovima Vojvodine.

Jod u vazduhu
Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir. Imaju blagu i prijatnu klimu, a zbog svog dobrog geografskog položaja, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i "sukobljavaju" se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu. Ova planina je poznata po livadama sa lepom mekom travom. Četinarske šume su od najvećeg značaja i tu su beli, crni bor, jele, smrča, kleka i planinarski bor. Od listopadnog drveća su najznačajniji su bukva i breza, beli jasen, hrast, cer ...

Rečice, izvori, potoci, vodopad ...
Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa znatno toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Na ovoj "vazdušnoj banji" ima 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju snegom puna četiri meseca. Obiluje rečicama, izvorima i potocima koji pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Između ostalih, tu su i Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica ... Najinteresantnija je reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 metara, a meštani ga zovu Skakalo.

Krajem aprila javlja se najleplši cvet planine-narcis. Pored narcisa, ovde ćete naći i šumsku jagodu, divlju malinu i kupinu. Postoje mnogobrojni tereni za razne sportove, ski liftovi i staze koje su idealne za decu i početnike u skijanju, košarkaški i rukometnih terena ...

Skijališta spremna
Skijašima na planini Divčibare je na raspolaganju nekoliko ski staza. Na severnoj padini Crnog vrha urađena je najduža staza od 800 metara, sa žičarom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Kod odmarališta "Zmaj", na Golupcu nalaze se tri manje ski staze, dužine do 300 metara i kapaciteta 200 skijaša na sat, dok Divčibarska kotlina ima i odlične terene za trčanje na skijama.

U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja. U okviru zimske turističke ponude Divčibara je i ski staza Crni vrh, dužine 850 metara sa dvosednom žičarom kapaciteta 1.200 skijaša na sat.