Slobodno vreme
Turistički vodič
Slovenci napravili eskimsko selo
16.02.2010. 20:00
Izvor: Putovanja.info
Slovenci napravili eskimsko selo
U Sloveniji već treću godinu za redom, tokom zimske sezone oživi svojevrsno eskimsko selo gde posetioci plaćaju kako bi se smrzli.
Na Krvavecu, na nadmorskoj visini od 1.570 metara, nalazi se ledeni hotel do koga se dolazi pešice uz pomoć krplji, a umesto luksuznih hotelskih soba, gosti odsedaju u igloima.
Oni koji imaju dovoljno hrabrosti mogu da prespavaju u njima, a dobra stvar je što se temperatura obično ne spušta niže od četiri stepena ispod nule.
Cena boravka sa noćenjem za odrasle iznosi 89 evra, dok noć u romantičnom iglou, za dve osobe, iznosi 250 evra. Opširnije informacije o smeštaju i cenama možete da pronađete na zvaničnom sajtu Eskimskog sela.
U igloima nema vode ni grejanja, a toplota se obezbeđuje brojem ljudi koji u njima borave - što je više ljudi, to je toplije. Kreveti na kojima se spava su od ledenih blokova, a posteljina je od pene za izolaciju, jogi dušeka, ovčijih koža i vreća za spavanje.
Ako se desi da ožednite dok ste u hotelu, snega ima u izobilju, dok kuhinja nije izgrađena iz praktičnih razloga pa se sva hrana priprema u obližnjem restoranu na skijalištu.
Visina ovog igloa je sedam metara, njegova gradnja obično počinje u decembru, a za izgradnju je potrebno dve nedelje. Glavni projektant igloa, čiji patent potiče iz Švajcarske, je Matej Voros.