Slobodno vreme
Turistički vodič
Sunčana zavodnica
02.04.2010. 12:00
Izvor: politika
Sunčana zavodnica
Kompleks „Sunčana reka” na samoj obali Drine, privlači goste sportskim terenima, ergelom konja ,dobrom atmosferom i lepo uređenom plažom, kojoj nije odoleo ni Zdravko Šotra
Reka Drina je hirovita, hladna, kriva, pa ipak malo ko može odoleti ovoj smaragdno zelenoj lepotici. Slavni holivudski glumac Robert de Niro je baš po njoj svojoj ćerki dao ime Drina, a na mestu gde se zagledao u Zeleniku (kako su nekada nazivali ovu pograničnu reku koja deli Srbiju od Republike Srpske) u Gornjoj Koviljači, pored magistralnog puta Šabac - Loznica – Zvornik, nikla je „Sunčana reka”. Sportsko rekreativni kompleks koji je postao pravi magnet za one koji bi da se odmore, rekreiraju i svim čulima uživaju.

„Sunčana zavodnica”, kako nam reče gosti koji je odseo u jednom od ovdašnjih, kao iz narodne bajke izniklih vajata, pruža razne mogućnosti. U „Nacionalnoj kući” ili letnjoj bašti u senci ogromne vrbe može se uživati u specijalitetima ispod sača i domaćoj (organski proizvedenoj) hrani.

U biznis sali je stalna muzejska postavka pod nazivom „Drina kroz vekove”, na kojoj je prikazana istorija Podrinja od praistorije do danas.

Deca imaju svoj kutak u zabavnom parku. Tu su sportski tereni za fudbal, odbojku na pesku, košarku i tenis. Ergela konja, na kojoj se pored Groma i Rubina, našao i magarac Đura, prilika je da se nauči jahanje ili samo uživa u obilasku okoline na konju.

Uređena drinska obala sa šljunkovitom plažom privukla je i reditelja Zdravka Šotru, koji je baš tu izabrao da snimi ključne scene popularne serije „Greh njene majke”.

– Čamcem plovimo do Zejtin vode, Malog Zvornika; fijakerom vozimo do Banje Koviljače. Uz dobre vodiče gosti mogu planinariti po Gučevu i Ceru, sakupljati lekovito bilje i gljive, a oni hrabriji leteti paraglajderom, nabraja Zoran Mirković, vlasnik ovog ušuškanog još ne otkrivenog kompleksa u koji, kad svratite, dobijete delić odgovora na pitanje zašto volite Srbiju…

Takmičenje u kuvanju pasulja
Čorbast, gust, prebranac, sa rebarcima, sa kolenicom, slaninom, „go”, pasulj je bio i ostao narodna hrana.

–I više od toga našao se i u svakidašnjem žargonu, često ćete čuti: „prost k'o pasulj”, „opasulji se”, „ne mogu da gledam u pasulj”... Dovoljno razloga i povoda da ovoj mahunarki posvetimo bar jedan dan u godini, rekao nam je Zoran Mirković, generalni pokrovitelj manifestacije i vlasnik kompleksa „Sunčana reka” na kome će se 17. aprila sa početkom u 10 sati održati takmičenje u kuvanju pasulja.

Pravo učešća imaju svi, a pobednike čeka i vredna nagrada - 50.000 dinara, dok je utešna: sat vremena jahanja, vožnja fijakerom, masaža...